Novi spor Malte i Italije oko migranata?

Italija smatra da bi Malta trebalo da spasi i preuzme 450 migranata sa broda na Mediteranu i pruži im utočište, naveli su italijanski zvaničnici.

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli objavio je na svom Tviteru da je brod sa 450 migranata satima kružio u vodama Malte na Mediteranu tražeći pomoć i dodao da je, po "zakonu mora, Malta dužna da pošalje svoje brodove i otvori svoju luku".

Naveo je i da italijanska Obalska straža može da pomogne ukoliko je neophodno, ali da Malta mora "da obavi svoju dužnost".

I italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da brod ne može da pristane u Italiji.

Sa druge strane, Malta je saopštila da se ribarski brod sa oko 450 migranata nalazi u vodama Italije i da nije na malteškim vlastima da sprovode spašavanje.

Malteško Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se brod nalazio 53 nautičke milje od Lampeduze, ostrva blizu Sicilije i 110 nautičkih milja od Malte, u trenutku kada je rimski centar za koordinaciju spasavanja o tome obavestio vlasti na Malti.

Ministarstvo je navelo i da su se migranti na brodu izjasnili da žele da idu na Lampeduzu i da, budući da je brod na otvorenom moru, "nisu mogli da im kažu šta da rade".

broj komentara 0 pošalji komentar