Kremlj: Nada da je samit prvi korak ka normalizaciji odnosa

Kremlj se nada da će predstojeći samit ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa, biti prvi korak ka normalizaciji odnosa dve zemlje, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Juri Ušakov. Samit će biti održan u žutoj Predsedničkoj palati iz 19. veka u Helsinkiju.

Pred samit, koji će biti održan u ponedeljak u Helsinkiju, Ušakov je rekao da se Kremlj nada da će samit otvoriti i put za posetu Trampa Moskvi, odnosno Putina Vašingtonu.

Nijedna strana ne očekuje da će jednodnevni samit, prvi između dvojice lidera, dovesti do velikog političkog napretka, imajući u vidu "oštećeno stanje američko-ruskih odnosa", koji su opali na najniži nivo od Hladnog rata, navodi Rojters. 

Ali Kremlj, koji je dugo tražio da se održi takav sastanak, nada se da će on biti početak otopljavanja odnosa, što će dovesti do njihove postepene obnove i praktične saradnje dvojice lidera u oblastima od zajedničkog interesa. 

"Nikad se ne zna, ali hajde da vidimo, možda će biti razgovora o konkretnim posetama Moskvi ili Vašingtonu", rekao je Ušakov obraćajući se novinarima. 

On je nazvao samit Putina i Trampa "glavnim događajem leta". 

"Želimo da postoji mogućnost da ovi razgovori stvore atmosferu, koja bi nam omogućila da razgovaramo o budućim kontaktima i, naročito, normalnim kontaktima u vidu poseta našim zemljama", istakao je Ušakov. 

Ušakov je rekao da će samit početi razgovorima u četiri oka dvojice lidera, na kojima će jedino biti prisutni prevodioci. 

Potom će se, objasnio je u pregovore uključiti članovi obe delegacije.

Istovremeno će, dodao je, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarati u Helsinkiju s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. 

Ušakov je naglasio da će u razgovorima dominirati Sirija, ali će se na stolu naći i druge krizne teme, kao što su Severna Koreja, nuklearni sporazum sa Iranom i istočna Ukrajina, navodi Tas. 

Dvojica predsednika, takođe, planiraju da razgovaraju o nizu ekonomskih pitanja 16. jula u Helsinkiju, uključujući o izgradnji gasovoda "Severni tok 2", dodao je Ušakov.

Naglasio je i da Kremlj na Trampa gleda kao na partnera u pregovorima. 

"Tramp pominje da gleda Putina kao rivala. A ja bih radije rekao da mi gledamo Trampa kao partnera u pregovorima, za koje se nadam da imaju nastavak", poručio je Ušakov.

broj komentara 0 pošalji komentar