SAD podigle optužnice protiv 12 ruskih obaveštajaca

Američka savezna velika porota optužila je 12 ruskih obaveštajaca da su 2016. godine hakovali kompjutersku mrežu predsedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton i Demokratske partije, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Optužnica je podignuta tri dana pre susreta američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u Helsinkiju, prenosi Rojters.

Objavio ih je zamenik glavnog državnog tužioca Rod Rozenštajn, a kao deo istrage specijalnog veća o potencijalnoj saradnji između članova tima američkog predsednika Donalda Trampa i Rusa.

Rozenštajn je na konferenciji za novinare rekao da nema indicija da su američki državljani umešani u navodna krivična dela koja se pominju u optužnici, kao i da je o njoj početkom nedelje informisao predsednika Trampa.

Rusi su optuženi da su hakovali kompjuterske mreže Demokratskog nacionalnog komiteta i predsedničku kampanju Hilari Klinton, prenosi AP.

Ranije su, u istrazi koju vodi specijalni savetnik Robert Maler, optužene tri kompanije i 20 osoba, među kojima su četiri bivša saradnika Trampa i Bele kuće i 13 državljana Rusije, a koji se sumnjiče da su učestvovali, kako navodi AP, "u skrivenoj, ali snažnoj kampanji na društvenim medijima kako bi se američko javno mnjenje poljuljalo na izborima 2016. godine".

broj komentara 0 pošalji komentar