Tramp: Mejova je uništila Bregzit, Džonson bi bio dobar premijer

Američki predsednik Donald Tramp optužio je britansku premijerku Terezu Mej da je "uništila Bregzit" i dodao da bi bilo kakav njen pokušaj da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom učinio malo verovatnim unosan trgovinski sporazum sa SAD.

"Ako sklope takav sporazum (sa Unijom), onda ćemo mi poslovati sa EU umesto da poslujemo sa Britanijom, tako da bi to verovatno uništilo dogovor", rekao je Donald Tramp u intervjuu za britanski San.

Predsednik SAD tvrdi da je Tereza Mej ignorisala njegov savet opredelivši se za strategiju "mekog Bregzita". 

Upitan za tvrdnje da je nazvao britansku premijerku "nastavnicom koja voli da naređuje", Tramp je rekao da je to "lažna vest" Vašington posta.

"Ne, ne, ne, ne. Nikad nisam rekao ništa loše o njoj, to je lažna vest. Mislim da je ona divna osoba, lepo se sa njom slažem", rekao je američki predsednik. 

Dodao je i da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji je dao ostavku zbog "mekog Bregzita", bio "odličan premijer". 

"On je veoma talentovan momak, mnogo mi se sviđa. Mislim da bi bio odličan premijer, mislim da ima ono što je potrebno", rekao je Tramp.

Američki predsednik oštro je napao i gradonačelnika Londona Sadika Kana jer se, kako kaže, nije suprotstavio teroristima i optužio ga za porast kriminala u britanskoj prestonici.

Kan je na optužbe odgovorio da je apsurdno da Tramp krivi migrante za porast kriminala u tom gradu.

"Ideja da za to optužite migrante iz Afrike je, po mom mišljenju, apsurdna i trebalo bi da ga pozovemo kada to uradi", rekao je Kan.

Američki predsednik je istovremeno optužio i lidere EU da su uništili svoju kulturu i identitet dozvolivši milionima migranata da uđu u Uniju. 

Dodao je i da će održati odnose sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, uprkos trovanjima nervnim agensom "novičokom" u Solsberiju. 

Tramp tvrdi da milioni Britanaca podržavaju njegovu politiku.

"Kraljica je izvanredna žena"

Predsednik SAD je rekao da je britanska kraljica Elizabeta II "izvanredna žena" i da nije nervozan zbog današnjeg sastanka sa njom.

"Izvanredna žena. Radujem se sastanku. Smatram da dobro predstavlja svoju zemlju", rekao je Tramp u intervjuu za San.

Kao jedan od razloga zašto se divi kraljici, američki predsednik je naveo da ona tokom svih ovih godina "zaista nikada nije napravila grešku", preneo je AP.

Prema ranijim najavama, kraljica, Tramp i njegova supruga Melanija će u zamku Vindzor popiti čaj.

Američki predsednik je u London doputovao juče posle burnog samita NATO-a u Briselu.

Ovo je prva Trampova poseta Britaniji od kada je postao predsednik SAD, a uoči dolaska rekao je da mu ne smetaju protesti protiv njega u Londonu.

Američki predsednik je intervju za San dao uoči sastanka sa premijerkom Mej na radnom ručku, posle kojeg bi trebalo da helikopterom ode u zamak Vindzor da se sastane s kraljicom Elizabetom Drugom.

Po završetku turneje, Tramp i Melanija otputovaće za Škotsku, gde planiraju da provedu vikend, navodi Bi-Bi-Si, uz podsećanje da je Trampova majka rođena na škotskom ostrvu Luis.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво