Stoltenberg: Više ćemo ulagati i pravednije deliti teret

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvorio je dvodnevni samit lidera Alijanse i poručio da je cilj samita ojačana zajednička odbrana i pravedno podeljene međusobne obaveze.

"Danas ćemo ojačati našu zajedničku odbranu i moć odvraćanja, kao i napore da svoju ulogu projektujemo i izvan naših granica i borimo se protiv terorizma. A pravedna podela tereta je osnova svega što radimo", poručio je prvi čovek Severnoatlantske alijanse.

Pre samo nekoliko godina, naveo je Jens Stoltenberg, NATO je smanjivao budžet za odbranu, a sada ga dopunjuje "trošeći više i bolje". 

"Danas ćemo se ponovo obavezati da ćemo više ulagati u našu odbranu i da ćemo pravednije deliti teret", zaključio je Stoltenberg.

Lideri zemalja članica NATO-a pozvali su sve države da zadrže "odlučujući pritisak" na Severnu Koreju, uključujući punu primenu sankcija Ujedinjenih nacija, kako bi ubedili Pjongjang da odustane od svog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja.

U deklaraciji sa samita, koju je potpisalo 29 lidera članica NATO-a, iskazuje se puna podrška cilju "potpuno proverljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluostrva", prenosi Rojters.

Dodaje se da NATO pozdravlja nedavne razgovore lidera SAD i Južne Koreje sa Severnom Korejom kao doprinos postizanju pune denuklearizacije na miroljubiv način.

"Pozivamo (Severnu Koreju) da potpuno primeni međunarodne obaveze, eliminiše svoje nuklearne, hemijske i biološke ratne kapacitete i balističke rakete i napusti sve programe u vezi s tim", kaže se u saopštenju.

NATO, takođe, poziva Pjongjang da se vrati Dogovoru o neširenju nuklearnog oružja i pristupi Konvenciji o hemijskom oružju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 02:35)
Aco [neregistrovani]

Obraz

napad je naj bolja odbrana.

(sreda, 11. jul 2018, 22:58)
anonymous [neregistrovani]

Od koga se to branite gospodine Stoltenberg?

Od sebe!!!