Tramp optužio Berlin da je zarobljenik Rusije; Merkel: Vodimo nezavisnu politiku

Američki predsednik Donald Tramp je, uoči samita NATO-a, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije". Vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke, odgovorila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Samit NATO-a u Briselu se održava u trenutku napetosti zbog "trgovinskog rata", jer je Donald Tramp uveo carine na čelik i aluminijum iz Evorpske unije, Kanade i Kine.

Donald Tramp je, uoči početka samita NATO-a, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući nemački neuspeh u povećanju davanja za odbranu, prenosi Rojters.

Američki predsednik je tokom zajedničke pres-konferencije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kazao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Nemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

"A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije", poručio je Tramp Nemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda "pod potpunom kontrolom Rusije", prenosi AP.

Odgovarajući na tvrdnju Donalda Trampa da je Berlin pod "potpunom kontrolom Rusije", Angela Merkel se prisetila mladosti u Istočnoj Nemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Nemačka nezavisna u izboru sopstvene politike, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Merkelova, tri sata nakon što je, kako Rojters ocenjuje, Tramp pokrenuo tiradu oko nemačkog uvoza ruskog gasa i sporosti u povećanju davanja na odbranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO-a u Briselu.

"Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski Savez kontrolisao deo Nemačke. Veoma sam srećna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Nemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Nemačkoj", rekla je Merkelova.

Ona je takođe branila doprinos koji Nemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trampa previše opteretila poreske obveznike u SAD. Nemačka kancelarka je ocenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO".

"Nemačka je druga (od članica NATO-a) po obezbeđivanju trupa (za misije), najveći deo našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i sve do danas smo snažno angažovani u Avganistanu. Time takođe branimo interese SAD", poručila je Merkelova. 

Prethodno je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen poručila da Nemačka nije zarobljenik ruske politike.

"Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja sa Rusijim", izjavila je Fon der Lejenova na događaju koji prati samit NATO-a. Ona je to kazala samo nekoliko minuta nakon što se Tramp obratio novinarima tokom zajedničke pres-konferencije sa Stoltenbergom.

Evropska unija mora da postavi kao prioritet da za svoj energetski sektor ima više dobavljača gasa, ne samo Rusiju, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda. 

Tramp je uoči početka samita NATO-a rekao da su njegovi napori naterali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO-u, ocenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika.

"U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO-u, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke", poručio je Tramp. On je ocenio da "to traje decenijama".

"To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD i mi ćemo to učiniti pravednim. Želim da pohvalim generalnog sekretara (NATO-a Jensa Stoltenberga), koji je radio veoma naporno na ovom problemu", rekao je američki predsednik.

Tramp je liderima NATO-a na samitu u Briselu rekao da bi, umesto dosadašnjih dva odsto bruto domaćeg proizvoda, trebalo da za odbranu u okviru Alijanse izdvoje četiri odsto BDP-a svoje zemlje.

To je novinarima rekao bugarski predsednik Rumen Radev, a u međuvremenu potvrdio zvaničnik Bele kuće, prenosi Rojters.

"Predsednik Tramp, koji je prvi govorio, pokrenuo je pitanje da troškovi ne samo što treba da dostignu dva odsto BDP-a, već je postavio i novi prag – od četiri odsto", rekao je Radev, prvog dana samita.

Pre polaska na samit u Briselu, Tramp je rekao da će se tokom boravka u Evropi, između ostalih, sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da bi taj sastanak mogao biti najlakši.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 11. jul 2018, 14:32)
anonymous [neregistrovani]

@Gospodin Tramp je u pravu

Sta se to tebe tice, sedi tamo gde jesi, niko vas zvao u Evropu nije. Imate Meksikance pa se sa njima raspravljajte.

(sreda, 11. jul 2018, 13:18)
anonymous [neregistrovani]

Cuj...zavisan

Pa u cemu je to problem......ah da treba napasti Rusiju i "osloboditi"busotine.....od Ruskog agresora u Sibiru.....ko sto su oslobodili od Iracana u Iraku Libijaca u Libiji...itd.itd

(sreda, 11. jul 2018, 12:28)
anonymous [neregistrovani]

Njemačka i Evropo

Saradjujte sa Rusijom u ime mira i prosperiteta evropskih naroda,a Amerika neka brine o sebi i NATO,jer jedino njoj i treba za svoju politiku nametanja svojih interesa .

(sreda, 11. jul 2018, 12:20)
Milan [neregistrovani]

gas

Nemačka mora da uvozi gss, samim tim je zavisna da li od Rusije ili SAD , ali joj je jeftinije da bude zavisna od Rusije.

(sreda, 11. jul 2018, 12:19)
Воронцов [neregistrovani]

САД не плаћа за одбрану Европе од Русије

Русија нема никакве намере да осваја Европу. Америка плаћа због својих агресорских планова и намере да доминира над другима.

(sreda, 11. jul 2018, 11:57)
stiven [neregistrovani]

Gospodin Tramp je u pravu

Dokle vise taj udar na americke poreznike. Americi nije potreban taj NATO jer ona moze i sama da se brani od svakog protivnika. A gdja. Merkl malo suruje sa Putinom i dobija jeftin gas a s druge strane bi da prodaje BMW i Audije sa manipuliranom elektronikom u USA. Ko sedi na dve stolice ima da se prevrne jedanput.

(sreda, 11. jul 2018, 11:42)
jasenko [neregistrovani]

Maaa

Hrvatska ce moci sad da izmiri dugovanja prema NATO kasi posto su dobili 25 miliona od FIFE. Tramp je u pravu, onaj ko zeli zastitu mora i da placa.

(sreda, 11. jul 2018, 11:23)
Rade [neregistrovani]

Haha

Čuj to ,brane ih od Rusije!?Pa stvarno dokle više takvih gluposti???

(sreda, 11. jul 2018, 10:59)
anonymous [neregistrovani]

NATO

Tramp precutkuje glavnu stvar.Pare koje daje Amerika zavrsavaju u americkoj vojnoj industriji i platama za americke vojnike kojih je najvise.

(sreda, 11. jul 2018, 10:54)
anonymous [neregistrovani]

Okupirana Evropa

A Evropa i Berlin su i dalje okupirani od strane Amerike koja i dalje ima stotine vojnih baza americke vojske na tlu Evrope. Vreme je da Tramp svoju okupatorsku vojsku posalje kuci.