Moguć bojkot francuskih proizvoda u Kini

Francuska će snositi posledice zbog susreta predsednika Nikole Sarkozija sa Dalaj Lamom, pišu kineske novine i dodaju da "arogantni fancuski predsednik" može jedino sebe da krivi ukoliko dođe do pada prodaje francuskih proizvoda u Kini.

Francuska treba da očekuje posledice zbog susreta Nikole Sarkozija i Dalaj Lame zbog koga je Peking snažno protestvovao, pišu kineski listovi dan posle razgovora tibetanskog duhovnog vođe i francuskog predsednika u Poljskoj.

Ovi listovi, svi pod kontrolom države, koji u Dalaj Lami vide opasnog separatistu, očekuju pad prodaje francuskih proizvoda u Kini, podsećajući na bojkot koji se desio proletos.

"Neminovno, doći će do plaćanja cene zbog provokacije koja se tiče tako važnog pitanja kao što je nacionalno jednistvo Kine i njeni vitalni interesi", upozoravaju u jednom javnom komentaru "Narodne dnevne novine", organ komunističke partije Kine.

"Čajna dejli" navodi da "arogantni fancuski predsednik" može jedino sebe da krivi ukoliko dođe do pada prodaje francuskih proizvoda u Kini.

"Vlada može određivati cene "erbasa" ili "boinga". Ali ne može naterati kupce da kupuju robne marke prema kojima imaju negativne sentimente, piše ovaj dnevni list na engleskom jeziku.

List navodi da je posle susreta u Poljskoj Sarkozi postao jedini evropski lider koji se tokom svog predsedavanja EU sastao sa Dalaj Lamom.

"Sarkozi nije ozbiljno shvatio upozorenja" 

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, čija država predsedava EU, sastao se juče u Poljskoj sa Dalaj Lamom, kome je poručio da Evropa deli zabrinutost tibetanskog duhovnog vođe kada je reč o situaciji u njegovoj domovini.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je delovanje Francuske, uplitanje u unutrašnje stvari Kine i da je ozbiljno povredilo osećanja kineskog naroda.

Krajem novembra Peking je učinio neobičan gest otkazujući samit EU - Kina predviđen za 1. decembar u Lionu, da bi tako izrazio svoje nezadovoljsto zbog najavljenog susreta.

"Global tajms" optužuje Sarkozija da nije dovoljno ozbiljno shvatio upozorenja Kine.

"On je sigurno zaboravio diplomatske štete iz 1991. godine. Kina je tada prekinula nekoliko programa saradnje", podseća list.

U decembru 1992. godine zbog isporuke borbenih aviona "miraž" Tajvanu, Kina je dala mesec dana Francuskoj da zatvori svoj konzulat za širenje ekonomske saradnje u kantonu na jugu Kine i zabranila upravi kantona da poziva francuske kompanija da učestvuju u izgradnji metroa.

Na proleće je "Karfur", simbol francuskog prisustva u Kini bio meta bojkota posle prolaska olimpiskog plamena kroz Pariz koji je obiležen pro-tibetanskim demonstracijama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво