Moguć bojkot francuskih proizvoda u Kini

Francuska će snositi posledice zbog susreta predsednika Nikole Sarkozija sa Dalaj Lamom, pišu kineske novine i dodaju da "arogantni fancuski predsednik" može jedino sebe da krivi ukoliko dođe do pada prodaje francuskih proizvoda u Kini.

Francuska treba da očekuje posledice zbog susreta Nikole Sarkozija i Dalaj Lame zbog koga je Peking snažno protestvovao, pišu kineski listovi dan posle razgovora tibetanskog duhovnog vođe i francuskog predsednika u Poljskoj.

Ovi listovi, svi pod kontrolom države, koji u Dalaj Lami vide opasnog separatistu, očekuju pad prodaje francuskih proizvoda u Kini, podsećajući na bojkot koji se desio proletos.

"Neminovno, doći će do plaćanja cene zbog provokacije koja se tiče tako važnog pitanja kao što je nacionalno jednistvo Kine i njeni vitalni interesi", upozoravaju u jednom javnom komentaru "Narodne dnevne novine", organ komunističke partije Kine.

"Čajna dejli" navodi da "arogantni fancuski predsednik" može jedino sebe da krivi ukoliko dođe do pada prodaje francuskih proizvoda u Kini.

"Vlada može određivati cene "erbasa" ili "boinga". Ali ne može naterati kupce da kupuju robne marke prema kojima imaju negativne sentimente, piše ovaj dnevni list na engleskom jeziku.

List navodi da je posle susreta u Poljskoj Sarkozi postao jedini evropski lider koji se tokom svog predsedavanja EU sastao sa Dalaj Lamom.

"Sarkozi nije ozbiljno shvatio upozorenja" 

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, čija država predsedava EU, sastao se juče u Poljskoj sa Dalaj Lamom, kome je poručio da Evropa deli zabrinutost tibetanskog duhovnog vođe kada je reč o situaciji u njegovoj domovini.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je delovanje Francuske, uplitanje u unutrašnje stvari Kine i da je ozbiljno povredilo osećanja kineskog naroda.

Krajem novembra Peking je učinio neobičan gest otkazujući samit EU - Kina predviđen za 1. decembar u Lionu, da bi tako izrazio svoje nezadovoljsto zbog najavljenog susreta.

"Global tajms" optužuje Sarkozija da nije dovoljno ozbiljno shvatio upozorenja Kine.

"On je sigurno zaboravio diplomatske štete iz 1991. godine. Kina je tada prekinula nekoliko programa saradnje", podseća list.

U decembru 1992. godine zbog isporuke borbenih aviona "miraž" Tajvanu, Kina je dala mesec dana Francuskoj da zatvori svoj konzulat za širenje ekonomske saradnje u kantonu na jugu Kine i zabranila upravi kantona da poziva francuske kompanija da učestvuju u izgradnji metroa.

Na proleće je "Karfur", simbol francuskog prisustva u Kini bio meta bojkota posle prolaska olimpiskog plamena kroz Pariz koji je obiležen pro-tibetanskim demonstracijama.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. dec 2008, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

bes naslova

Ne zainteresovanost naroda ko ce te predstavljti moze biti skupa greska.Ali i covek sa kompleksima koje pkusava da leci napogresan nacin.

(ponedeljak, 08. dec 2008, 13:42) - Baja [neregistrovani]

bes naslova


Ovo je francuska kopija Dzordza Busa, neodmeren, arogantan, ne poseduje ni jednu odliku neophodnu za drzavnika, diplomatu. Steta samo sto nema iza sebe najmocniju vojnu silu, bio bi gori i od Busa.