Erdogan položio zakletvu

Redžep Tajip Erdogan položio je u parlamentu zakletvu kao predsednik Turske, nakon što je pre dve nedelje ponovo izabran na taj položaj. Ceremoniji inauguracije predsednika Turske prisustvuje oko 50 šefova stranih država i vlada.

Posle polaganja zakletve u parlamentu, Redžep Tajip Erdogan će goste primiti u predsedničkoj palati, gde će objaviti sastav svog kabineta.

"Kao predsednik, zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom da ću raditi svom svojom snagom da zaštitim i veličam slavu i čast Republike Turske i nepristrasno ispunjavam dužnosti koje sam preuzeo", rekao je Erdogan na ceremoniji u parlamentu u Ankari, koja je uživo emitovana na turskoj televiziji, preneo je Rojters.

Novi Erdoganov mandat, za razliku od prethodnog, počinje u drugačijem političkom okruženju, pošto su referendumom odobrene izmene ustava kojima se šefu države daje puna izvršna vlast.

Očekuje se da će on imenovati kabinet od 16 ministra nakon ceremonije u predsedničkoj palati, na kojoj će prisustvovati više od 7.000 gostiju uključujući 50 predsednika, premijera i drugih visokorangiranih gostiju. 

Kako je ranije najavljeno, inauguraciji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je doputovao u Tursku. 

Redžep Tajip Erdogan je, kako je nedavno primetio i predsednik Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Ankari, najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje Srbije i Turske.

Uoči junskih izbora, AP je preneo da Erdogan kaže da bi mu novi petogodišnji mandat pomogao da od Turske napravi jednu od najvećih svetskih sila do 2023. godine, kada Turska Republika obeležava 100 godina postojanja. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи