Okrug Santa Barbara proglasio vanrednu situaciju zbog požara

Snažni vetrovi i visoke temperature uslovili su brzo širenje požara u okrugu Santa Barbara, na jugu Kalifornije, zbog čeka je proglašena vanredna situacija. Neke kuće su u plamenu, a 3.200 stanovnika je moralo da se evakuiše.

Požar nazvan "Holidej" jedan od više od tridesetak koji bukte u zapadnim državama SAD.

Izbio je u blizini naselja Goleta na obali mora u petak uveče, a potom zahvatio suvo rastinje u podnožju brda južno od Nacionalne šume Los Padres, prenosi AP.

Zvaničnici su saopštili da je 2.000 ljudi ostalo bez struje, dodajući da će proglašenje vanredne situacije pomoći okrugu da dobije dodatne vatrogasne resurse.

Oko 350 vatrogasaca iskoristilo je period slabijih vetrova kako bi što više lokalizovali vatrenu stihiju, koja je uništila 20 do 32 hektara i 20 građevinskih objekata, ali su do sada lokalizovali svega pet odsto požara, saopštila je vatrogasna služba.

Očekuje se da će se vetrovi opet pojačati, a temperature porasti.

Juče je zabeležena i prva žrtva požara - neidentifikovana osoba pronađena u izgoreloj kući, a koja je nastradala u požaru "Klamataon", koji je počeo u četvrtak u blizini granice Kalifornije sa Oregonom.

Inače, na jugu Kalifornije je kao u pećnici zbog vrelog talasa za koji meteorolozi kažu da bi mogao da bude rekordan, sa temperaturama širom tog područja koje su oko 40 stepeni Celzijusa i povećanom opasnošću od požara.

Na dosta lokacija u južnoj Kaliforniji pre zore izmerena je temperatura od oko 27 stepeni Celzijusa, dok je u mestu Gaviota u okrugu Santa Barbara, na 200 kilometara zapadno od Los Anđelesa, u tri sata ujutru izmereno oko 37 stepeni Celzijusa.

AP je preneo da vlasti pozivaju stanovništvo da posete centre za rashlađivanje uspostavljene u lokalnim bibliotekama i drugim objektima, upozoravajući da manje bolesti vezane za pregrevanje ljudskog organizma mogu da se brzo pogoršaju i postanu fatalne.

Nacionalna meteorološka služba SAD objavila je da je razlog ovakvog vremena "gigantska" kupola visokog pritiska iznad južne Kalifornije, a širi se i iznad delova Arizone, Nevade i Jute.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво