Sirijska vlada pozvala građane da se vrate kući

Nakon što su veliki delovi zemlje, koji su bili pod kontrolom terorista, oslobođeni, sirijska vlada pozvala je građane, koji su zbog ratnih dejstava napustili svoje domove, da se vrate kućama. Hjuman rajts voč navodi da je Sirijcima, koji rade na otkrivanju masovnih grobica u području koje je nekad bilo pod kontrolom takozvane Islamske države, potrebna pomoć.

Kako prenosi Raša tudej pozivajući se na sirijsku agenciju SANA, situacija se promenila nakon oslobađanja delova zemlje koje su držali teroristi, a koje su sada oslobodile vladine snage u saradnji sa saveznicima ili kroz proces pomirenja.

Mnoge interno raseljene osobe vratille su se u svoja područja, a vlada poručuje da je odgovorna za njihovu bezbednost i obećava da će im pružiti sve moguće usluge, navodi se u saopštenju vlade.

U Damasku, inače, očekuju pomoć stranih humanitarnih organizacija i međunarodne zajednice kako bi se sirijski građani vratili u svoju zemlju.

"Sirijcima koji otkrivaju masovne grobnice, potrebna pomoć"

Međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč navodi da je Sirijcima, koji rade na otkrivanju masovnih grobica u području koje je nekad bilo pod kontrolom takozvane Islamske države, potrebna pomoć da sačuvaju dokaze, identifikuju posmrtne ostatke i osvetle užase koje su počinili ekstremisti.

U saopštenju organizacije navodi se da hiljade tela civila, koje su ubili ekstremisti, stanovnika koji su stradali u vazdušnim napadima koalicije predvođene SAD i pripadnika Islamske države, tek treba da bude izvučeno iz nekoliko masovnih grovnica u i oko Rake, nekadašnje defakto prestonice Islamske države.

Hjuman rajts voč, sa sedištem u Njujorku, stoga je u najnovijem izveštaju uputio poziv za pomoć, preneo je AP.

Kako navodi, lokalni članovi Gradskog saveta Rake, upravnog tela koji su uspostavile snage koje podržavaju SAD, a predvode Kurdi, pokušavaju da se izbore sa "logističkim izazovima prikupljanja i organizovanja informacija" o pronađenim telima i proslede ih porodicama, koje tragaju za svojim nestalim ili ubijenim članovima.

Hjuman rajts voč ističe i da je identifikovanje nestalih i očuvanje dokaza zbog eventuelnih krivičnih gonjenja ključno za budućnost Sirije.

"Grad Raka ima najmanje devet masovnih grobnica, a procenjuje se da u svakoj ima na desetine, ako ne i na stotine tela, što ekshumacije čini teškim zadatkom", rekla je vršilac dužnosti direktora za hitne situacije u Hjuman rajts voču Prijanka Motaparti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво