Junker: Nemački dogovor o migracijama u skladu sa zakonima EU

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker smatra da je dogovor, koji je Nemačka postigla sa drugim državama članicama EU o migracijama, u skladu sa zakonima EU.

Žan Klod Junker navodi da nisu detaljno prostudirali predlog, ali da se na prvi pogled čini da je u skladu sa zakonima EU.

"Nismo detaljno prostudirali predlog koji su postigle Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU), ali smo pitali pravnu službu Komisije i na prvi pogled mi se čini da je u skladu sa zakonima EU, ali ono što zahteva od drugih ne može se predvideti danas", rekao je Junker, prenosi ANSA. 

Pozitivno je prihvatio dogovor, kako navodi Rojters, ali je dodao da je neophodna podrška država članica EU da bi bio uspešno sproveden.

Treći koalicioni partner nemačke kancelarke Angele Merkel, socijaldemokrate, nisu odmah prihvatili dogovor, rekavši da im treba vremena da razmotre "kompromis".

Jedan od zvaničnika socijaldemokrata rekao je za Rojters da dogovor vidi kao "ček bez pokrića".

Iako je malo verovatno da će evropske diplomate odbiti nemački dogovor o migracijama sa drugim državama članicama Evropske unije, pravni stručnjaci EU pregledaju taj dogovor, navodi Rojters.

Upitan da li je dogovor u skladu sa zakonima EU ili ih krši, neimenovani evropski zvaničnik rekao je za ageniciju da stručnjaci trenutno proučavaju dogovor.

Dogovor podrazumeva da se na nemačko-austrijskoj granici postave tranzicioni kampovi za migrante.

Hrišćansko-socijalna unija Bavarske zahtevala je da se sa nemačkih granica odbiju migranti koji su registrovani u drugim državama EU.

Neimenovani zvaničnik objašnjava da zakoni EU o azilu predviđaju i tranzitne zone na teritoriji država članica EU, gde bi migranti i izbeglice bili procesuirani.

"Iako krši zakone EU – koliko drugih stvari nije u skladu sa običajnim pravom, pogotovo kada su migracije u pitanju. Ovo je politička misija kako bi se sprečile turbulencije u Nemačko i kao takva će biti i usvojena", rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Drugi, takođe neimenovani, sagovornik Rojtersa navodi da će trebati puno vremena da se uspostave tranzitni centri, a kamoli da se postignu bilateralni dogovori sa Austrijom, Italijom i drugim zemljama po pitanju migranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи