Sprečen teroristički napad na skup iranske opozicije u Francuskoj

Belgijska policija je privela bračni par iranskog porekla osumnjičen za pripremanje terorističkog bombaškog napada na skupu iranske opozicione političke grupacije u Francuskoj, saopštilo je državno tužilaštvo u Briselu.

Kancelarija federalnog tužioca saopštila je da je dvoje belgijskih državljana iranskog porekla, u tridesetim godinama, optuženo za "pokušaj terorističkog ubistva i pripremanja terorističkog zločina" protiv iranske opozicione grupe pod nazivom "Mudžahedin-e-Halk" (Narodni mudžahedini Irana), u francuskom gradu Vilpentu, nedaleko od Pariza, prenosi AP.

Uhapšeni su 38-godišnji muškarac i 33-godišnja žena, koji su identifikovani samo kao Amir S. i Nasimeh N.

Kako prenosi Rojters, njih je belgijska policija privela u subotu i u njihovim kolima našla 500 grama TATP-a, eksploziva napravljenog u "kućnoj radinosti" od lako dostupnih hemikalija, kao i detonator.

Inače, nekoliko grama TATP-a može da izazove telesna oštećenja, dok bi pola kilograma te supstance bilo dovoljno da uzrokuje eksploziju velikih razmera i da u masi od oko 25.000 ljudi dovede do velikog krvoprolića i opšte panike.

AP navodi da je policija, takođe, izvršila raciju u pet stanova tokom vikenda.

Tužilaštvo je navelo da su u Francuskoj privedena tri osumnjičena saučesnika, kao i da je neimenovani iranski diplomata sa sedištem u Beču uhapšen u Nemačkoj.

U saopštenju belgijskog tužilaštva se precizira da su, pored belgijskih bezbednosnih službi, francuska sluzba za unutrašnje obaveštavanje (DGSI) i nemačke pravosudne vlasti bile korisne u naporima da se spreči teroristički napad na tlu Francuske.

Belgijski premijer Šarl Mišel zahvalio je na Tviteru policajcima i obaveštajcima na dobro obavljenom poslu.

"Još jednom je dobra saradnja između zemalja urodila plodom", napisao je Mišel.

Među govornicima na skupu iranske organizacije u Francuskoj, održanom u ogromnoj, prepunoj sali u izložbenom centru severno od Pariza, bili su i brojni Amerikanci, među kojima Rudi Đulijani, advokat predsednika SAD Donalda Trampa, navodi američka agencija.

Takođe, više bivših evropskih i arapskih ministara prisustvovalo je tom skupu, navodi Rojters.

"Mudžahedin-e-Halk", poznata kao MEK, je iranska opoziciona grupa u egzilu koje se Islamska Republika Iran gnuša i naziva je "licemernom".

Ova nekada naoružana grupa bila je na listama terorističkih organizacija EU i SAD, ali je u međuvremenu skinuta sa obe liste.

Ovogodišnji skup te grupe, pod nazivom "Slobodan Iran 2018. - Alternativa", imao je za cilj da poseje seme promene režima u Iranu.

Trampovo nedavno imenovanje Džona Boltona, koji se obratio na ranijem skupu MEK-a, za savetnika za nacionalnu bezbednost, kao i činjenica da je Đulijani - koji se redvono obraća na skupovima MEK-a - glavni Trampov advokat, mnogi vide kao korisne za napore ove iranske grupe da stekne podršku SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво