Irska svinjetina zatrovana dioksinom

Irska vlada apelovala da se sa tržišta povuku svi proizvodi od domaćeg svinjskog mesa jer su zatrovani kancerogenim dioksinom. Izvor trovanja - zagađena stočna hrana. Nivo dioksina u mesu i do dvesto puta veći od dozvoljenog.

Irska vlada naredila je predstavnicima prehrambene industrije da sa tržišta povuku sve prerađevine od svinjskog mesa domaće proizvodnje, zbog zatrovanosti kancerogenim dioksinom, javljaju svetske novinske agencije.

Prema saopštenju irske vlade, testovi su pokazali da je obim dioksina u nekim proizvodima, svinjskom mesu i mesnim prerađevinama, premašio čak dvesta puta zdravstveno bezbedni nivo koji je ustanovljen na granici od 80 jedinica.

Za tako veliku kontaminaciju dioksinom, prema mišljenju vlade, kriva je zatrovana stočna hrana (krmivo) od jednog dobavljača.

"Stočnu hranu od tog dobavljača uzimao je veoma mali broj farmi svinja", izjavio je irski ministar zdravlja Brendan Smit.

Preliminarni dokazi, prema saopštenju vlade, nagoveštavaju da su problemi sa zatrovanošću svinjskog mesa dioksinom počeli još u septembru ove godine.

Zbog toga je Irski ured za bezbednost hrane (FSAI) naredio da se sa tržišta moraju povući svi proizvodi od svinjskog mesa proizvedeni od prvog septembra do danas.

Upozorenja stručnjaka 

Portparol FSAI Alen O'Rajli je naveo da dioksin u nadprosečnim količinama mogu da sadrže ne samo salame i šunke, već i duboko zamrznuti proizvodi u kojima ima svinjskog mesa, kao što je, na primer, pica.

Prehrambeni proizvodi sa tako zatrovanim mesom moraju biti uništeni, uprkos tome što je količina toksičnih materija u njima izuzetno mala.

Predsednik irskog saveza farmera Pedrig Volš je naveo da će na tržište veoma brzo biti isporučene sveže prerađevine od svinjskog mesa sa farmi koje nisu pogođene ovim trovanjem.

"Očekujem da će već od polovine ove sedmice u prodaji za potrošače biti potpuno bezbedno svinjsko meso", najavio je Volš.

Irska je ranije izvozila svinjsko meso u vrednosti od 368 miliona evra, a polovina je bila namenjena tržištu Velike Britanije, dok su veće količine isporučene su i Nemačkoj, kao i Japanu, Rusiji, Francuskoj i SAD.

Neki naučnici veruju da su dioksini jedni od najtoksičnijih komponenti koje je napravio čovek, ukazujući da oni predstavljaju neželjene nusprodukte formirane tokom hemijskih procesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво