Dogovor Nemačke sa Grčkom i Španijom o vraćanju migranata

Nemačka je na Samitu EU u Briselu postigla sporazum sa Španijom i Grčkom o vraćanju migranata koji su registrovani u te dve zemlje, dok sa Italijom takav dogovor nije napravljen.

Kancelarka Angela Merkel je na kraju Samita EU u Briselu rekla da su vlade u Madridu i Atini voljne da direktno sa nemačke granice ponovo prime migrante koji su registrovani u tim zemljama, prenose nemački mediji.

Sa te dve zemlje još će se razgovarati o tome kako im se može pomoći kada je reč o prihvatu migranata, rekla je Merkelova novinarima.

S druge strane, italijanski premijer Đuzepe Konte potvrdio je da dogovor o migraciji ne predviđa da Italija primi nazad migrante koji su otišli u Nemačku, prenosi AP.

"Nisam potpisao nikakav poseban sporazum sa Merkelovom o vraćanju migranata", rekao je Konte novinarima u Briselu.

Merkelova je ocenila da je današnji dogovor na Samitu EU o migraciji odlučan korak u pravcu zajedničke evropske politike azila.

"Ono što smo postigli ovde je verovatno više nego što sam očekivala. Nismo na kraju puta", rekla je Merkelova i dodala da je ubeđena da je EU bliža mogućem evropskom rešenju za migrantsku krizu.

Merkelova je najavila da će o rezultatima Samita već večeras razgovarati sa svojim koalicionim partnerima koji su joj postavili uslov da što pre pronađe rešenje za migracije.

Makron: Od Italije zavisi da li će prihvatiti centre za azil

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da dogovor lidera Evropske unije o migraciji ispunjava zahteve nove antiimigracione populističke vlade u Italiji.

Od Italije zavisi da li će izabrati da prihvati centre u kojima će biti rešavani zahtevi za azil migranata sa spasilačkih brodova, uz evropsku podršku i novac, prenosi AP.

Makron je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da će migranti koji ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume za dobijanje azila, biti vraćeni u svoje zemlje.

Lideri Evropske unije su posle skoro 10 sati haotičnih pregovora na samitu u Briselu, pred zoru postigli dogovor o migrantima, ali i o jačanju spoljnih granica i davanju većih finansijskih sredstava Turskoj, Maroku i drugim severnoafričkim zemljama sa ciljem sprečavanja ilegalnih migracija prema Evropi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи