Dogovor evropskih lidera o migrantima pred zoru

Rano jutros, na samitu Evropske unije u Briselu, lideri su postigli sporazum o migrantima. To je potvrdio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Ranije je Italija blokirala dogovor jer nisu bili zadovoljeni zahtevi Rima. Turskoj je obećana nova finansijska pomoć od tri milijarde evra za smeštaj izbeglica iz Sirije. Lideri Unije odlučili su i da produže ekonomske sankcije Rusiji.

O pitanju koje je pretilo Evropskoj uniji, zoni slobodne trgovine pa čak i opstanku nemačke vlade kancelarke Angele Merkel dogovorilo se u Briselu tokom radne večere koja je trajala skoro 10 sati.

U dokumentu usvojenom na samitu, Evropski savet poziva da Savet i Evropska komisija ubrzano istraže koncept regionalnih platformi za iskrcavanje, u bliskoj saradnji sa relevantnim trećim zemljama, kao i sa Visokim komesarijatom UN za izbeglice (UNHCR) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

"Takve platforme bi trebalo da funkcionišu na način da prave razliku između individualnih situacija, uz puno poštovanje međunarodnog prava i bez stvaranja faktora privlačenja (migranata u određenu državu EU)", navodi se u zaključcima.

Dogovor podrazumeva i saglasnost Italije i Grčke o formiranju centara za migrante na njihovim teritorijama, na dobrovoljnoj osnovi. U tim centrima bi se odlučivalo o zahtevima za azil.

"Italija je zadovoljna sporazumom. Sami ćemo kasnije odlučiti da li ćemo uspostaviti centre za migrante na našoj teritoriji. Vlada će doneti tu odluku, ali bez žurbe. Od danas Italija više nije sama, a to je rezultat maratonskih pregovora", rekao je premijer Italije Đuzepe Konte.

U Briselu je zaključeno i da je preduslov za funkcionalnu politiku Unije efikasnija kontrola spoljnih granica Unije. Zemlje Evropske unije su odlučne da spreče da se ponovi 2015. godina kada se dogodio nekontrolisani priliv migranata i da se dodatno onemogući ilegalna migracija i krijumčarenje ljudi na svim postojećim i novim migrantskim rutama.

"Posle intenzivnih razgovora o najizazovnijoj temi za Evropsku uniju – migracijama, dobar je signal da smo se dogovorili o zajedničkom tekstu. Ali, i dalje imamo dosta posla da bismo prebrodili različite stavove zemalja članica", navela je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je istakao da teško postignuti dogovor o migraciji pokazuje da je evropska saradnja nadvladala nacionalne interese.

"Evropa će morati da živi s pritiskom migrantske krize dugo vremena. Moramo se izboriti sa tim izazovom, a da ne napustimo naše evropske vrednosti", rekao je Makron.

Bilo je reči i o novom zajedničkom evropskom sistemu azila, pošto se postojeći mora reformisati. Iako je postignut napredak još nema saglasnosti o promeni Dablinskih propisa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво