RSE: Dobrovoljci iz Srbije pod istragom tužilaštva Ukrajine

Pred Generalnim tužilaštvom u Ukrajini vodi se istraga u vezi sa navodnim učešćem šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, stoji u dokumentu koji je "Radiju Slobodna Evropa" dostavilo Generalno tužilaštvo Ukrajine.

Državljani Srbije obuhvaćeni su istražnim postupkom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani, kako prenosi RSE, "proruskih separatista" kao deo ekstremne desničarske organizacije "Unité Continentale".

"Utvrđeno je da je od jula 2014. godine u agresivna borbena dejstva protiv Ukrajine na području Donjecke i Luganjske oblasti u sastavu nelegalnih oružanih formacija stvorenih od strane Ruske Federacije i njoj podređenih, uključeno 54 strana lica, članova organizacije 'Unité Continentale': šest državljana Srbije – Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Počuča, Radomir Živković, Bratislav", navodi se u dokumentu, prenosi RSE.

Među ova 54 lica, kako se dodaje, nalazi se 21 državljanin Italije, 11 državljana Francuske, 10 državljana Španije, dva državljanina Finske i Češke, i po jedan državljanin Moldavije, Belorusije, Letonije i SAD.

Pripadnici pomenute organizacije "sistemski prolaze vojnu obuku u bazama u gradu Rostov na Donu u Ruskoj Federaciji", stoji u dokumentu, a "organizacija 'Unité Continentale' održava stalne kontakte sa liderima ruske nevladine organizacije Međunarodni evroazijski pokret".

U vezi sa ovim slučajem Generalno tužilaštvo Ukrajine se prošle godine obratilo nadležnim organima SAD, Francuske, Španije, Italije, Moldavije, Finske, Češke Republike i Srbije i zatražilo sprovođenje odgovarajućih postupaka prema navedenim osobama i neophodna dokumenta koja se odnose na njih.

Srbija, tvrdi RSE, na taj zahtev nije odgovorila.

Radio navodi i da se ovim povodom obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno-informativnoj agenciji, na čiji odgovor se i dalje čeka.

Srbija je oktobra 2014. usvojila izmene Krivičnog zakonika, koje predviđaju zatvorske kazne do deset godina za sve koji se bore na stranim ratištima ili organizuju i vrbuju građane Srbije da donesu takvu odluku.

Takvim zakonskim rešenjem država se jasno ogradila od onih koji su odlazili da ratuju za strane vojne i paravojne formacije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 28. jun 2018, 01:07) - anonymous [neregistrovani]

Bitno

Da su NATO specijalci..."legalni" u "nezavisnoj"Ukrajini....