Salvini se založio za prihvatne centre u Libiji

Prilikom posete Libiji vicepremijer i ministar spoljnih poslova Italije Mateo Salvini izjavio je da je predložio uspostavljanje centara za prihvat migranata na južnim granicama Libije kako bi se pomoglo zaustavljanju priliva migranata preko Sredozemnog mora u Italiju.

Rojters podseća da se Salvinijeva desničarska stranka Liga tokom predizborne kampanje zalagala za to da se migrantima zabrani odlazak iz Afrike, kao i da se proteraju oni koji su već u Italiji, a on se sada nije izjasnio u kojim zemljama bi takvi prihvatni centri mogli da se nalaze.

Agencija navodi da je Libija bila glavna polazna tačka migrantima koji pokušavaju da dođu do Evrope morem, pošto su rute koje vode iz Turske u najvećoj meri zatvorene nakon sporazuma te zemlje s Evropskom unijom 2016. godine.

"Centri za prijem i identifikaciju trebalo bi da budu uspostavljeni (u ili prema) južnom delu Libije", kazao je Salvini, nakon sastanka sa libijskim ministrom unutrašnjih poslova Abdulsalamom Ašurom i zamenikom premijera Ahmedom Maitigom u Tripoliju.

Navodi se da je Salvini ocenio da bi takvi centri smanjili pritisak kako na Libiju tako i na Italiju, istovremeno se zahvalivši libijskoj obalskoj straži na "izvanrednom poslu" prilikom spasavanja i presretanja migranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво