Tajani: Poslednja šansa EU da reši migrantsku krizu

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je, uoči samita Evropske unije, upozorio da Evropi ponestaje vremena da se složi oko "pravednije i efikasnije" migrantske politike.

"Naši građani više nisu voljni da prihvate nemoćnu Evropu", napisao je Antonio Tajani za Velt, dan nakon neformalnog mini samita EU u Briselu na kome, kako navodi Politiko nije došlo do pomaka o migracionoj politici.

Tajani smatra da EU mora da reformiše svoju migracionu politiku i postara se da azil dobiju oni koji beže od progona i rata, da tražioce azila ravnomerno rasporedi po Evropskoj uniji putem "automatske i obavezne" procedure, kao i da zauzme čvrst stav "protiv onih koji nemaju pravo da uđu ili ostanu u Evropi", prenosi Politiko.

Navodi da, pored nove migracione strategije, Evropa mora da ojača svoje spoljne granice i pozabavi se inicijatorima masovnih migracija iz severne Afrike.

Kako bi se ovo ostvarilo, Tajani kaže da je neophodna investicija od makar šest milijardi evra da bi se zatvorila Sredozemna migrantska ruta i povećala saradnja sa državama kao što su – Mauritanija, Mali, Čad, Tunis, Maroko, Alžir i Libija.

"Na ovaj način, samo oni kojima je zaštita dodeljena u okviru programa o preseljavanju koji vodi Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija bi bili bezbedno preseljeni i na pravedan način raspoređeni u državama EU, kao što je već slučaj u – Turskoj, Jordanu i Libanu", piše Tajani.

Insistira da EU obezbedi novčcana sredstva za "maršalski plan za Afriku", rekavši da EU mora da investira 500 milijardi evra u narednih deset godina kako bi se izborila sa uzrocima migracija.

"Bez kredibilne evropske strategije, svi će nastaviti da se ponašaju po svome", napisao je Tajani u svom tekstu, upozorivši da će "nacionalizacija" migrantski politika značiti "kraj Šengenskog sporazuma" i "evropskog sna".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво