Ko je Meral Akšener, protivkandidatkinja Erdogana?

U Turskoj će u nedelju biti održani vanredni predsednički i parlamentarni izbori na kojima će aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan imati čak pet protivkandidata za funkciju šefa države, koji će nakon izbora imati značajno šira ovlašćenja, pošto će u toj zemlji biti uveden predsednički sistem rukovođenja državom.

Analitičari smatraju da će to biti suočavanje Redžepa Tajipa Erdogana sa najvećim talasom opozicije od svoje prve izborne pobede 2002. godine.

Pored Erdogana na konačnoj listi kandidata za predsednika Turske su i Dogu Perincek, Meral Akšener, Muharem Ince, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Meral Akšener je predsednica "Dobre stranke", kojoj u ovom predizbornom periodu strani mediji posvećuju posebnu pažnju.

"Predsednička kandidatkinja Akšener ide iz grada u grad i sakuplja šarene marame, poznate kao 'šamije', od svojih pristalica", objavio je nedavno Si-En-En i kaže da, ako ona pobedi, marame će biti izložene na izložbi u Cankaji, bivšoj predsedničkoj palati u Ankari.

Prema turskoj tradiciji, naime, sporovi između muškaraca i žena završavaju se kada žena baci maramu na pod.

Si-En-En je preneo da Akšenerovu pojedinci u inostranstvu nazivaju "turskom čeličnom damom", a kod kuće je zovu Asenom, mitološkom ženom vučicom koja je odbranila turska plemena od opasnosti.

"Neki ljudi me zovu sestrom, ali ima mnogo mladih koji me zovu 'Majka Meral' i volim da budem majka", rekla je Akšenerova, koja je jedina žena kandidat na predstojećim predsedničkim izborima.

Si-En-En dodaje da je njena stranka nova na turskoj političkoj sceni, a da je Akšenerova veteranka u politici, jer je obavljala funkciju ministarke unutrašnjih poslova osam meseci i to kada je, kako se navodi, prljavi rat protiv kurdskih separatista bio na vrhuncu i kada se širio talas kršenja ljudskih prava u Turskoj.

Kada su je ispitivali o tim navodima, Akšenerova se pobunila tvrdeći da nisu postojala kršenja ljudskih prava od vlade dok je bila ministarka, piše američka mreža i podseća da je Akšenerova, kao i svi kandidati opozicije, obećala da će promeniti turski politički sistem na stanje pre promena koje je Erdogan izglasao prošle godine na referendumu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво