Izveštaj UN o Venecueli: Vladavina prava "praktično odsutna"

Snage bezbednosti u Venecueli, osumnjičene za ubistvo više stotina demonstranata i navodnih kriminalaca, uživaju imunitet od krivičnog gonjenja, što ukazuje da je vladavina prava "praktično odsutna u zemlji", navodi se u danas objavljenom izveštaju UN.

U izveštaju se navodi da su vladine snage bezbednosti izvršile "neopravdana ubistva" bez ikakvih "očitih posledica", dok vladavina prava u zemlji brzo nestaje, navodi AP. 

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da će poslati najnoviji izveštaj o Venecueli Međunarodnom krivičnom sudu, čiji je tužilac otvorio preliminarnu istragu o navodnim kršenjima u februaru ove godine. 

U izveštaju, Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava pozvala je vladu da počinioce privede pravdi, navodeći da je šokirana brojem vanparničnih ubistava mladih tokom akcija protiv kriminala koje su sprovedene bez naloga za hapšenje u siromašnim krajevima. 

Kancelarija tvrdi da deluje da policajci Venecuele, koji se terete za oko 500 sumnjivih ubistava, izbegavaju bilo kakve optužbe. 

Kako navodi, izgleda da su dokazi u mnogim slučajevima nestali, preneo je AP. 

U izveštaju se naglašava slučaj od januara ove godine, kada su "policajac pobunjenik" Oskara Peres i još šest osoba iz njegove grupe ubijene kada su pokušali da se predaju. 

Istražitelji UN kažu da veruju da su policajci ubili Peresa i ostale, a onda uništili dokaze, čime su prekršili osnovna prava, navodi AP.

"Vladavina prava je praktično odsutna u Venecueli. Nekažnjivost se mora okončati", naveo je u izveštaju šef UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво