EU odgovara na američke carine – "prekršena pravila fer trgovine"

Evropska unija uvela je carine na američku robu kao odgovor na odluku Vašingtona da se nametnu takse na uvoz aluminijuma i čelika iz Evrope. Uvođenje tih carina Evropska unija je prijavila Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Komesarka za trgovinu Sesilija Malstrom rekla je da Unija nije želela da dođe do takve situacije, ali da jednostrana i neopravdana odluka Vašingtona nije ostavila drugu mogućnost.

Evropski odgovor Americi podrazumeva tarife na američke proizvode u vrednosti od oko dve milijarde i 800.000 evra.

Spisak je dug, a pored čelika, među artiklima su motocikli, sokovi, viski, džins odeća, različiti poljoprivredni proizvodi.

Većini američke robe će sada biti nametnuta carina od 25 odsto a čak 50 procenata za obuću, neku odeću i mašine za veš.

U Briselu smatraju da je Vašington prekršio pravila fer trgovine.

"Trgovina u koju mi verujemo zasnovana je na pravilima – poverenju, pouzdanom partnerstvu. Odluka Amerike o uvođenju carina na evropske proizvoda je protivna svakoj logici i istoriji. Naš odgovor je jasan i odmeren – radimo ono što moramo da bismo zaštitili naše proizvođače. Tragaćemo za novim partnerstvima sa kompanijama koje slično razmišljaju. To za nas ima smisla kao i za evropsku privredu", rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Administracija Donalda Trampa je ranije uvela carine od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum koji se uvoze u Ameriku, a stupile su na snagu početkom meseca pogodivši, osim Unije, Kanadu, Meksiko i druge američke saveznike, kao što je Indija.

Zbog toga su carine na američke proizvode najavile Kanada, Meksiko i druge zemlje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво