Od Mediterana do Amerike – migracije u fokusu

Dok se Evropska unija spori oko imigranata pokušavajući da pronađe zajedničko rešenje za njihove probleme, Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je protiv zakona koji predlažu konzervativci, a koji podrazumeva strogu redukciju legalne migracije. Glasanje o kompromisnom zakonu o imigraciji – nastaviće se sutra.

Italijanski premijer Đuzepe Konte umalo da ne otputuje na vanredni nedeljni samit u Briselu. Rasrdio ga je Nacrt saopštenja Unije o imigraciji koji predviđa da azilanti budu vraćeni u prvu zemlju Unije u koju su ušli, a to je, često, baš Italija.

Ipak, Konte kaže da ga je nemačka kancelarka Angela Merkel uverila da je došlo do nesporazuma, pa je nacrt na kraju povučen zbog nesloge oko teksta.

Njime nije zadovoljna ni Austrija koja zahteva izgradnju izbegličkih centara izvan Unije, kao ni zemlje Višegradske grupe: Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, koje neće prisustvovati samitu u nedelju.

"Saglasili smo se sa Austrijom da Evropa mora da ojača bezbednost svojih granica i građana. Ipak, ne slažemo se sa kvotama za prijem izbeglica. Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel poručujem da unutrašnjopolitički problemi ne treba da vode u panevropsku žurbu", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Kako smanjiti priliv migranata i ograničiti kretanje potencijalnih azilanata – glavno je pitanje ne samo na Starom kontinentu, već i preko okeana. Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio je predlog zakona konzervativaca o ograničenju legalne imigracije kako bi se, bar privremeno, zaštitila generacija sanjara: onih koji su kao deca ilegalno naselili Ameriku.

"Taj zakon je loš preko svake mere, jer legitimizuje trgovinu decom. A deca ne smeju da postanu oruđe kojim trguju političari. Takav zakon ne sme da prođe", rekao je Al Grin, demokrata iz Teksasa.

Republikanac iz Arizone Debi Lesko kaže da će ovim zakonom finansirati izgradnju zida na granci sa Meksikom i druge zaštitne strukture. "Zapušićemo sve postojeće rupe u zakonu o imigraciji i konačno osigurati južnu granicu", rekao je Lesko.

Predsednik Tramp je u međuvremenu naložio ponovno spajanje oko dve hiljade dece sa roditeljima pritvorenim na američko-meksičkoj granici, prilikom pokušaja da ilegalno uđu u zemlju.

"Moramo da obezbedimo smeštaj za te maloletnike, tako da budu bezbedni. Iskreno, kada se za njih dobro pobrinemo, treba da ih vratimo kući. To je ono što moramo da uradimo", poručio je Tramp-

Dok prva dama Amerike Melanija Tramp u Teksasu obilazi pritvorne centre za decu imigrante, Pentagon priprema smeštaj za oko 20.000 mališana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи