Stoltenberg: Veza SAD i Evrope možda oslabila, ali preživeće

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je veza između SAD i Evrope možda oslabila, ali da veruje da može da preživi sva postojeća neslaganja u vezi sa trgovinom, klimom ili nuklearnim sporazumom sa Iranom.

Stoltenberg je rekao da je ta veza snažna, ali da neki sumnjaju u njenu čvrstinu.

"Tačno je da vidimo razilaženja između SAD i drugih saveznika po pitanjima kao što su trgovina, klima i nuklearni sporazum sa Iranom. Nije zapisano u kamenu da će transatlantska veza zauvek opstati, ali verujem da ćemo je sačuvati", rekao je generalni sekretar NATO u govoru u Londonu, prenosi Rojters.

Stoltenberg je pozvao na međunarodne napore u cilju podupiranja transatlantske vojne alijanse, navodi AP.

"Možda smo svedoci slabljenja nekih veza između Severne Amerike i Evrope, ali je održavanje transatlantskog partnerstva u našem strateškom interesu", poručio je prvi čovek Severnoatlantske alijanse, uoči julskog samita NATO.

Uz to, upozorio je da se svet suočava sa napredvidim bezbednosnim okruženjem zbog terorizma, širenja oružja za masovno uništenje, sajber napada i sve izričitijom Rusijom, dodaje američka agencija.

Generalni sekretar NATO pozvao je u utorak, u autorskom tekstu objavljenom u britanskom listu Gardijan, da 29 zemalja članica Alijanse ostave po strani transatlantski trgovinski sukob koji se pogoršava, kao i pitanja klime i nuklearnog sporazuma s Iranom, zbog zabrinutosti da će ove napetosti podriti snagu ovog vojnog saveza.

"Veze koje nas drže zajedno su pod pritiskom... Moramo nastaviti da marljivo radimo na razrešenju naših razlika - i tamo gde razlika i dalje bude, moramo da ograničimo bilo kakav negativni uticaj na našu bezbednosnu saradnju", poručio je Stoltenberg u autorskom članku.

Stoltenberg je tada naveo i da je NATO već ranije prevazilazio podele koje su se javljale i da to isto može da učini i sada.

AP je primetio da ova njegova poruka stiže manje od mesec dana pre sastanka predsednika SAD Donalda Trampa sa kolegama iz NATO na samitu u Briselu, uz ocenu da je Tramp na prošlogodišnjem samitu NATO ponizio partnere u Alijansi javnim prekorom zbog toga što ne izdvajaju dovoljno novca na troškove odbrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво