Avramopulos: Bezvizni režim da brane i vlast i sami građani

Komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos rekao je u Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana napravile značajne napore u suzbijanju ilegalne migracije, ali da Evropska komisija nastavlja da nadgleda situaciju.

"Bezvizni režim je privilegija za sve građane svih ovih zemalja. Zato ne samo vlasti, već i sami građani ovih zemalja moraju da brane ovu privilegiju dobijenu od EU", poručio je Avramopulos.

Komesar je tako odgovorio na pitanje da li je EU zabrinuta zbog vizne politike Srbije i da li postoji mogućnost za određene posledice kada je u pitanju bezvini režim koji građani Srbije imaju za zemlje Šengena.

Komesar Avramopulos je naglasio da se na sastanku sa ministrima unutrašnjih poslova Zapadnog Balkna razgovaralo i o pitanju napora koje zemlje regiona ulažu u suzbijanje ilegalne migracije, ali je odbio da direktno odgovori na pitanje da li je bezvizni sistem Srbije na bilo koji način ugrožen.

Lideri EU bi na samitu sledeće nedelje trebalo da usvoje zaključke o Srbiji gde se, prema uvidu Tanjuga, Srbija poziva da se "uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike" i navodi da je "nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izazvala zabrinutost".

"Nismo razgovarali o kampovima u zemljama Zapadnog Balkana"

Evropska komisija nije razmatrala predlog da se na području bilo koje zemlje Zapadnog Balkana ili Evrope oforme kampovi za one potražioce azila koji su vraćeni iz zemalja EU, izjavio je Avramopulos.

Međutim, nije isključio mogućnost da će se o takvom predlogu razgovarati ako ga bude, te potvrdio da ideja postoji.

"Ako takav predlog stigne, razgovaraćemo o tome. Nikada nismo odbili ništa, ali do sada se nismo ni založili za taj predlog. Ideja je tu, ali nije konkretan predlog zasad", kaže Avramopulos.

Nakon sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, Avramopulos je poručio da EU i Zapadni Balkan nastavljaju saradnju u oblasti migracija i bezbednosti i da je ta saradnja već dala pozitivne i opipljive rezultate na terenu.

"Svi partneri na Zapadnom Balkana su prepoznali važnost daljeg poboljšanja saradnje u pravcu smanjenja rizika od nelegalne migracije kako bi se između ostalog i održao postojeći bezvizni putovanja. Oni su se dogovorili da radne zajedno u cilju boljeg nadgledanja, registracije i razmene informacija o migracionim kretanjima, ali i da pojačaju saradnju u upravljanju granicama, da sprovode i pojačaju prioces readmisije kao i da rade na razbijanju grupa koje se bave organizovanim kriminalom i krijumčarenjem ljudima", rekao je evropski komesar.

Situacija u Evropi nije krizna 

Istakao je da trenutna situacija u Evropi nije krizna niti je blizu one od pre tri godine, ali da je primećeno povećanje broja prelazaka granica u BiH, Albaniji i Crnoj Gori.

"Te brojke još nisu zabrinjavajuće, a naš cilj je da zajedno sprečimo eskalaciju te situacije", rekao je Avramopulos.

Ocenio je da je sastank sa ministrima unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkna bio važan i operativno i politički i da je pokazao važnost odnosa EU i regiona.

"Zajedno sa Zapadnim Balkanom preokrenuli smo zajedničke izazove u obećavajuću oblast saradnje i odlučni smo da tako i nastavimo. Svi smo deo evrpske porodice i svaku mogućnost treba iskoristiti da se Zapadni Balkan približi EU. Saradnja na upravljanju granicama i bezbednosti je ključna u tom pogledu", zaključio je Avramopulos.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи