SAD: Deca migranti – šta sve treba znati?

Najmanje 2.000 dece migranata otrgnuto je od svojih porodica, od kada su, početkom aprila, Amerikanci počeli da primenjuju novi, kontroverzan način borbe protiv ilegalne imigracije.

Novi način borbe protiv ilegalne imigracije je pokrenuo kritike na račun administracije predsednika Donalda Trampa i njegove politike "nulte tolerancije" prema svima koji ilegalno uđu u SAD.

Ta politika podrazumeva krivično gonjenje osoba uhvaćenih pri ilegalnom prelasku granice, čak i onih koji traže azil.

U skladu s tim, odrasli se hapse i idu u federalni zatvor, a maloletnici koji su bili sa njima stavljaju se pod nadzor države.

Kao cilj te politike navedeno je odvraćanje ljudi od kršenja zakona, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako, na papiru, to nije politika razdvajanja porodica, ona se u dobroj meri svede na to jer, kada se odrasli liše slobode, deca automatski budu odvojena.

Ranije, pre nego što je ministar pravde Džef Sešons objavio 6. aprila primenu "nulte tolerancije", takve porodice su proceduru za deportaciju iz SAD čekale "na okupu" i, najčešće, na slobodi.

Značajna promena nastupila je kada je ministarstvo pravde počelo da podiže optužnice protiv apsolutno svih koji su ilegalno ušli u zemlju, čak i kada bi im to bio prvi prekršaj.

Pošto deca nisu mogla biti optužena i stavljena u pritvor, to je značilo da moraju biti smeštena negde drugde.

To je podrazumevalo smeštaj po prihvatnim centrima, načinjenim u privremenim objektima ili pod šatorima, jer više nije bilo mesta u tradicionalnim skloništima, niti kod hraniteljskih porodica.

Plan da se podignu "gradovi od šatora"

U međuvremenu, najavljen je plan da se u takve svrhe podignu "gradovi od šatora" u pustinji u Teksasu, gde leti temperature dostižu 40 stepeni Celzijusa.

Iako je Trampova administracija tu novu politiku objavila kao odgovor na migrantsku krizu, broj prorodica koje ulaze u SAD bez dokumenata porastao je u odnosu na prošlu godinu, pa je i dalje nejasno da li će se tako zaustaviti oni koji beže od nasilja u zemljama kao što su Honduras ili El Salvador.

Na sve kritike, Tramp odgovara tvrdnjom kako se to radi na osnovu zakona koje su donele demokrate.

Međutim, činjenice ukazuju da je politika "nulte tolerancije", iako počiva na postojećem pravnom sistemu SAD, ipak potpuno nov "izum" njegove administracije.

Taj "izum", najavljen je kao privremena mera, ali pitanje dokle će trajati ostaje otvoreno, s obzirom da se Trampova administracija ni u drugim situacijama dosad nije mnogo obazirala na kritike.

Istovremeno, treba imati na umu da ta ista administarcija može ovu politiku okončati već sutra, naravno, ako to želi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво