Kim Džong Un u Kini o nuklearnom programu

Severnokorejski lider Kim Džong Un započeo je dvodnevnu posetu Kini. Državna televizija prikazala je kako je kineski predsednik Si Đinping dočekao severnokrojskog lidera, uz vojne počasti, i sa njim razgovarao u Velikom holu naroda u Pekingu.

Predsednik Kine je rekao da se nada da će Vašington i Pjongjang u potpunosti sprovesti rezultate prošlonedeljnog nukleranog samita.

Si je rekao Kimu da se kroz konkretne napore relevantnih zemalja pregovori oko Korejskog polusotrva vraćaju na pravi put i celokupna situacija se kreće ka miru i stabilnosti.

Kineski predsednik je izjavio i da će Kina uvek imati konstruktivnu ulogu u tom procesu.

Kima i njegovu suprugu Ri Sol Ju dočekali su Si i njegova supruga Peng Lijuan na svečanom banketu.

Eksperti su naveli da se očekuje da će Kim razgovarati sa kineskim liderima o narednim koracima nakon prošlonedeljnog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Kimova dvodnevna poseta Pekingu je način da Kina istakne svoju ključnu ulogu u naporima SAD da Severna Koreja napusti svoj nukearni program, navela je američka novinska agencija.

SAD se dugo oslanjala na Kinu da iskoristi svoj uticaj na Severnu Koreju i dovede je za pregovarački sto, ali do posete dolazi kada su veze između Pekinga i Vašingtona na ispitu zbog trgovinskog spora.

Agencija Rojters ističe da je ovo treći put ove godine da Kim posećuje Kinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи