Merkelovoj dve nedelje da nađe evropsko rešenje za migrante

Lider CSU i ministar policije Horst Zehofer izjavio da je spreman da vraća migrante sa granice ukoliko razgovori Angele Merkel sa drugim državama EU ne donesu rezultate krajem ovog meseca. Merkelova izjavila da je bitno uzeti u obzir zahteve država članica Unije po pitanju politike o azilima, a ne samo postavljati zahteve.

Hrišćansko-socijalna unija Horsta Zehofera, sestrinska partija CDU Angele Merkel, pristala je da kancelarki da rok od dve nedelje da potraži rešenje za migrante sa svojim evropskim partnerima, navodi Blumberg.

Angela Merkel je saopštila da će razgovarati sa državama članicama Evropske unije o problemima sa migracijom i da će svojoj Hrišćansko-demokratskoj uniji podneti izveštaj 1. jula.

Nemačka kancelarka je naglasila da ne želi da Nemačka jednostrano odvraća migrante sa svojih granica, kao što to želi ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, prenosi AP.

Merkelova je izjavila da je bitno uzeti u obzir zahteve država članica Evropske unije po pitanju politike o azilima, a ne samo postavljati zahteve.

"Moraće da bude takav slučaj, a o tome ću naravno razgovarati sa partnerima, da ne možemo samo da zahtevamo nešto, već moramo da razgovaramo i o tome šta je drugima bitno", rekla je Merkelova.

Naglasila je da i Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU) imaju za cilj da bolje organizuju migracije i značajno smanje broj migranata koji ulaze u Nemačku.

Kancelarka je rekla da joj je dogovor CDU i CSU o pooštrenju imigracione kontrole dao ono što joj treba kako bi tražila bilateralne sporazume sa drugim članicama EU.

Merkelova je na konferenciji istakla da bi neopravdano odvraćanje migranata sa njihovih granica moglo da izazove domino efekat, ali je pristala na zahtev CSU da se ne primaju migranti kojima je ranije zabranjen ulazak.

"Maslinova grančica" Angeli Merkel

Zehofer je danas rekao članovima svoje stranke da želi da kancelarki Merkel da rok do kraja juna za pronalaženje evropskog rešenja za migrantsko pitanje i pograničnu kontrolu, što je ona prihvatila, javljaju agencije.

Rojters prenosi da je CSU danas ponudila Merkelovoj "maslinovu grančicu", predloživši da se plan o vraćanju migranata sa nemačke granice primeni - postepeno.

Zehofer je izjavio da je spreman da vraća migrante sa granice, ukoliko razgovori kancelarke Angele Merkel sa drugim državama Evropske unije, krajem ovog meseca, ne donesu rezultate.

Nakon što je CSU jednoglasno podržala njegov novi imigracioni plan, Zehofer je na konferenciji za štampu poželeo kancelarki puno sreće.

"Ali mi se držimo naših pozicija da, ukoliko neposredno odbijanje na granici nije moguće, ja bih odmah naredio policiji da ljudi koji imaju zabranu ulaska ili zabranu boravka, odmah budu odbijeni na granici", dodao je Zehofer.

To uključuje i migrante koji su se ili registrovali ili podneli molbu za azil u drugoj zemlji EU, dodao je on.

Premijer Bavarske Markus Zeder rekao je prethodno da će CSU na današnjem sastanku doneti odluku o tome da li će insistirati na politici vraćanja nekih izbeglica sa nemačke granice, ali da će na federalnom ministru Zehoferu biti da odluči da li će i kako primeniti politiku koja bi mogla da dovede do raskida višedecenijskog saveza CSU sa CDU Angele Merkel.

"Danas šaljemo signal o rešenosti", rekao je ranije Zeder novinarima, po dolasku na sastanak predsedništva stranke u Minhenu.

Blumberg ocenjuje da je potez CSU podrio autoritet Merkelove i da će još više ojačati čvršće stavove zemalja kao što su Mađarska, Italija i Austrija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво