EU uzvraća udarac Trampu

Zemlje Evropske unije odobrile su uvođenje tarifa za američku robu, uključujući viski, džins i motocikle, u znak odmazde zbog nameta koje je predsednik Donald Tramp uveo za uvoz evropskog metala, saznaje AFP.

Ovaj potez će dovesti do eskalacije transatlantskog trgovinskog rata koji je usledio samo nekoliko dana nakon debakla na samitu G-7 u Kanadi, navodi AFP.

Tada je Tramp odbio zahteve svojih tradicionalnih saveznika iz EU i Kanade i odbio zajedničku izjavu.

Evropske kontramere usmerene su na 2,8 milijardi evra (3,3 milijarde američkih dolara) američkog uvoza nakon što je Tramp 1. juna odlučio da ispuni svoje obećanje da će uvesti tarife na evropski izvoz čelika i aluminijuma.

"Zemlje članice su jednoglasno podržale plan komisije za usvajanje mera za rebalans američkih tarifa za čelik i aluminijum", izjavio je anonimni izvor AFP-a.

Prema njegovim rečima, takse EU stupiće na snagu "u narednim danima", a drugi zvaničnici navode da će biti implementirane do početka jula.

Iako nisu navedeni brendovi, na listi oporezovanih bi se, uz američi džins, burbon i "Harli Dejvidson" motocikle, mogli naći i obuća od kože, šminka i proizvodi od brusnica i kukuruza-šećerca, navodi AFP.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 15. jun 2018, 11:28)
anonymous [neregistrovani]

EU

Srbija nije u EU... dali to znaci da mi mozemo da prodajemo Amerima ZA jeftinije nego EU, Kanada, Meksiko i Sada Kina? ... ovo moze da pametnim biznisima otvori mnogo vrata...

(petak, 15. jun 2018, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Nema rata

Ovaj potez je kao kad te slon nagazi a ti ga besan caknes nogom. Za Ameriku su3,3 milijarde nista a za Europu je puno,jos uvek Amerika mora da se pita za sve.

(petak, 15. jun 2018, 10:20)
anonymous [neregistrovani]

esssss

Uvedite taksu na njihov GMO kukuruz kao i proizvode od kukuruza (visoko fruktozni kukuruzni sirup) i biće svima bolje.

(petak, 15. jun 2018, 09:43)
Дејан [neregistrovani]

Од ТТИП до рата

Ко би рекао... Пре неколико година се још натезало да не дође до превеликог спајања, сада до одбране сопствене економије. ЕУ мора да се окрене другим тржиштима или јача своју економску сферу. Надам се да је ово почетак краја економске глобализације

(petak, 15. jun 2018, 08:13)
anonymous [neregistrovani]

Do ovoga je moralo doci

rezultat pogresne politike prethodnih usa-administracija, najvaznije za proizvodjaca je da ima trziste oko toga se lome koplja, sledeci korak je jeftina proizvodnja itd.

(petak, 15. jun 2018, 07:29)
anonymous [neregistrovani]

E to. Kukuruz-secerac treba ne uvoziti uopste.

Ostalo oporezovati sto vise.

(petak, 15. jun 2018, 07:14)
anonymous [neregistrovani]

Srazmerno

Trebalo je ovom spisku dodati i gume za bicikle,eksere,najlon carape i kozmetiku.

(petak, 15. jun 2018, 00:39)
anonymous [neregistrovani]

Trziste je barometar stanja drzavnih ekonomija

Svjetsko trziste je sve zahtjevnije i na njemu ce opstati samo oni koji proizvode bolje i jeftnije proizvode od ostalih.Oni koj ne mogu pratiti knkurenciju,kao SAD,posezu za silom i protekcionizmom.A,EU ce odgovoriti i tako pocinje nervoza trzisnih aktera,zatezanje konopca sve dok ne pukne,a onda dolazi do deregulazacije trzista i svjetska ekonomska kriza iz koje se kasnije tesko izlazi.
Dakle,ovo je samo pocetak ekonomskog rata izmedju SAD,EU,Azije,prvenstveno Kine,koji nikome nista dobro nece donijeti.