Raste pritisak na Angelu Merkel da pooštri izbegličku politiku

Na nemačku kancelarku Angelu Merkel raste pritisak desnog krila njenog konzervativnog bloka da pooštri izbegličku politiku Nemačke i dozvoli da se pojedini migranti vrate sa granice.

U međuvremenu, poslanici iz njene konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njihovi bavarski saveznici održali su danas veoma neuobičajne odvojene sastanke kako bi razgovarali o podelama oko migracione politike, javlja Rojters pozivajući se na izvore iz partije.

Portparol CDU rekao je da rukovodstvo te partije podržava predlog Merkelove da se tražioci azila koje je Nemačka već odbila vrate na granicu.

AP navodi da nemačka kancelarka insistira na evropskom rešenju pitanja migracija, umesto rešenja koje odgovara samo jednoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, inače lider Hiršćansko-socijalne unije Bavarske (CSU), sestrinske partije Angele Merkel, želi da izbeglice koje su već registrovane u drugim evropskim zemljama budu vraćene, prenosi AP.

Merkelove se sinoć sastala sa Zehoferom kako bi se dogovorili oko izbegličke politike.

Zehofer se zalaže za to da se određenim izbeglicama uopšte ne dozvoli ulazak u Nemačku, dok nemačka kancelarka nije za to rešenje, nego za "otvoreniju granicu" i "evropsko rešenje", objašnjava Dojče vele.

Bild je danas javio da se tročasovni krizni sastanak završio malo pre ponoći bez rešenja, a da je Zehofer insistirao da će, ukoliko Angela Merkel prihvati njegovo rešenje za Nemačku, to ojačati njenu poziciju u pregovaranju na evropskom nivou.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jun 2018, 19:33)
anonymous [neregistrovani]

Merkel nece izdrzati celi mandat...

Politika oko emigranata je urusio njen kredibilitet i na iglene usi je uspela da se provuce, posebno posle dugih pregovora u Bundestagu gde zamalo nije doslo do novih izbora. Posto je uspela da se resi Helmuta Kola kao i mnogih potencijalnih protivnika u njenoj partiji CDU, sve su izgledi da ce se ona povuci sa mesta kancelara do kraja ove godine ili mozda cak naredne, pre izbora za novi Evropski parlament.