Ambasada UAE: Cilj operacije u Jemenu pomoć narodu

Arapska koalicija danas je otpočela vojnu i humanitarnu operaciju velikih razmera u Zapadnom Jemenu, a cilj operacije je osigurati nesmetano snabdevanje jemenskog naroda humanitarnom pomoći oslobađanjem luke grada Hodeida u Crvenom moru od Huti pobunjenika.

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu izdala je saopštenje povodom najnovijih dešavanja na Bliskom istoku, u vezi sa vojnom intervencijom Arapske koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Arapska koalicija prepoznaje da tekuće operacije u i oko grada Hodeida predstavljaju značajan humanitarni izazov, te blisko sarađuje sa glavnim agencijama za pružanje pomoći u Jemenu kroz mehanizam humanitarne koordinacije Ujedinjenih nacija kako bi se pomoglo rešavanje potreba civilnog stanovništva", izjavio je za Tanjug ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji, Mubarak Said el Daheri.

Pod nadležnošću legitimne Vlade Jemena, Arapska koalicija sastavljena od vojnih elemenata UAE, Saudijske Arabije i drugih naroda, predvođena je Jemenskom nacionalnom armijom i lokalnim borcima otpora, od kojih su mnogi sa područja Hodeide.

"Oslobađanje Hodeide i ubrzavanje završetka konflikta će takođe pomoći ponovno usredsređivanje pažnje na borbu protiv (AQAP) Al Kaide i ISIS-a koji predstavljaju ozbiljan rizik za stabilnost Jemena i drugih država koje su na meti ovih ekstremističkih grupa", rekao je ambasador El Daheri.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Arapska koalicija nastavljaju svoju snažnu podršku specijalnom izaslaniku Martinu Grifitsu u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju Ambasade UAE.

"Cilj ublažavanje patnji"

Operacija u okolini Hodeide, kako se navodi, ima za cilj ublažavanje patnje lokalnih civila kao i stvaranje uslova za postizanje dogovora putem pregovora tako što će smanjiti snabdevanje ilegalnim oružjem koje je i podstaklo pobunu.

Najveća zabrinutost Arapske koalicije, pojašnjava se, jeste rešavanje pogoršane humanitarne krize u Jemenu. Kao posledica korupcije i lošeg upravljanja pod kontrolom Huti pobunjenika, Hodeida i druge luke u Crvenom moru radile su daleko ispod svojih kapaciteta, ozbiljno ograničavajući protok pomoći.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Arapska koalicija, kako se ističe, uspešno su poboljšali rad i snabdevanje humanitarnom pomoći u prethodno oslobođenim lukama Aden, Maukala i Moha.

Nakon što luka Hodeida bude osigurana, Ujedinjeni Arapski Emirati i Arapska koalicija već su napravili detaljan plan njene obnove kako bi se odmah povećao protok humanitarne pomoći ka područjima pod kontrolom Huti pobunjenika kao i onim područjima pod legitimnom Vladom Jemena, stoji u saopštenju.

U skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN 2216 i 2286, Arapska koalicija poziva Huti pobunjenike da poštuju svoje obaveze po međunarodnom humanitarnom pravu, da osiguraju bezbednost civila, uključujući i one koji primaju pomoć, da osiguraju poštovanje i zaštitu celokupnom medicinskom i humanitarnom osoblju, kao i da omoguće brzu, bezbednu i neometanu isporuku humanitarne pomoći civilnom stanovništvu, navodi se u saopštenju.

"Operacije deo šireg konteksta"

Operacije Arapske koalicije, ukazuje se, deo su "šireg konteksta za suzbijanje iranske regionalne agresije obezbeđivanjem grada Hodeida, jemenske obale Crvenog mora i Bab el Madeba, kako bi zaštitili trgovačke i putničke brodove od iranskih projektilskih napada i miniranja od strane Huti pobunjenika".

Ovo je, navodi se, rastuća opasnost koja preti slobodnoj plovidbi, trgovini i protoku humanitarne pomoći kroz region. Preko 60 trgovačkih i putničkih brodova kreće se ovim potezom svakog dana, a trećina svetske trgovine naftom prolazi kroz ovu zonu Crvenog mora na svom putu prema ili iz Sueckog kanala.

Kako se ističe, osiguravanje ovog područja takođe će blokirati ilegalne isporuke iranskog oružja Hutima koje zapravo ovim produžuju i produbljuju konflikt.

Skorašnji izveštaji su, napominje se, povezali Iran sa isporukama bespilotnih letelica, lakog naoružanja, dron-čamaca i ostalog naoružanja, kao i sa drugim oblicima pružanja pomoći koja direktno krši rezolucije 2216 i 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Arapska koalicija apeluje na druge narode i sve zainteresovane strane da podrže ovaj proces političke tranzicije kao i da pomognu u obezbeđivanju najvažnijih potreba stanovnika Jemena", zaključuje se u saopštenju Ambasade UAE.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво