EU predlaže fond od 13 milijardi evra za odbranu i bezbednost

Evropska komisija predložila je fond od 13 milijardi evra za odbranu i bezbednost, prvi put, kako bi se pomoglo jačanje iscrpljenih vojski koje se umnogome oslanjaju na Sjedinjene Američke Države.

Svrha fonda za period od 2021. do 2027. godine jeste da podrži napore EU da integriše vojske, što su planovi koje odavno blokira Britanija, jer, kako navodi Rojters, strahuje od uspostavljanja vojske EU, i da se odbrani od islamskih ekstremista i Rusije. 

"To pokazuje da smo ozbiljni", rekla je komesarka EU za industriju Elžbijeta Bijenkovska na konferenciji u Evropskom parlamentu, koji zajedno sa vladama EU treba da odobri ovaj plan.

Odvojeno, EK je predložila i "Evropske olakšice za mir" radi finansiranja vojnih misija EU u drugim zemljama.

Sa odlaskom Britanije iz bloka iduće godine, Francuska i Nemačka vide vojnu saradnju kao način da građanima EU pokažu da je taj blok i dalje relevantan, napominje britanska agencija.

Inače, novac za fond EU biće izdvojen iz zajedničkog budžeta.

"Ovo je tek početak. Možete zamisliti gde bismo mogli biti za 10 godina", rekao je potpredsednik Komisije Jirki Katainen.

Sva sredstva poput dronova ili vojnih prevoznih sredstava bila bi u vlasništvu vlada EU, a bila bi na raspolaganju i EU i NATO-u, naveli su evropski zvaničnici.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 18:09)
anonymous [neregistrovani]

Lepe ponude

Vole svetski mocnici da daju kredite, to ce na ovaj ili onaj nacin uvek da rade.

(sreda, 13. jun 2018, 16:24)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Kako sad da ostanemo neutralni? Ipak izgleda da je za Srbiju najbolje da ostane izvan EU kao i Svajcarska i Norveska.