Rusija: NATO da poštuje sporazume o nedeljivoj bezbednosti

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusija namerava da nastavi sa pozivima NATO-u da poštuje sporazume o nedeljivoj bezbednosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom, šef ruske diplomatije rekao je da je informisao grčkog kolegu "o ruskim procenama aktuelnih vojnih i političkih razvoja događaja na evropskom kontinentu, sa fokusom na rastuće vojne aktivnosti SAD i NATO blizu ruskih granica", prenela je agencija Tas.

"Nastavićemo da pozivamo naše kolege u NATO-u da poštuju sve sporazume postignute na političkom nivou, posebno one na najvišem nivou, a koji predviđaju da su nove podele neprihvatljive i naglašavaju potrebu obezbeđivanja nedeljive bezbednosti tako da niko ne mora da jača svoju bezbednost na štetu bezbednosti drugog", naglasio je Lavrov.

Lavrov je dodao da i Rusija i Grčka veruju da dijalog između Rusije i EU – dijalog između Moskve i Brisela, treba oživeti.

Lavrov: SAD i Severna Koreja teško sami do rešenja

Vašington i Pjogjang teško da mogu sami da reše pitanje Korejskog poluostrva, izjavio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, direktni dijalog lidera SAD i Severne Koreje vredi podržati, preneo je Tas.

"Međutim, iako je važno rešiti pitanja između SAD i Severne Koreje, uključujući denkulearizaciju poluostrva, jasno je da ta pitanja ne mogu u potpunosti biti rešena na bilateralnom nivou", rekao je šef ruske diplomatije.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da je sastanak američkog i severnokorejskog lidera Donalda Trampa i Kim Džong Una pokazao da je ruski predsednik Vladimir Putin bio u pravu kada je tvrdio da je direktni dijalog jedini način da se smanje tenzije sa Severnom Korejom.

Peskov je na konferenciji za novinare rekao i da je samit pomogao da se smanje tenzije na Korejskom poluostrvu, ali da bi bilo pogrešno očekivati da se svi problemi vezani sa severnokorejski raketni i nuklearni program reše za sat vremena, prenosi Rojters.

Tramp i Kim su razgovarali u utorak u Singapuru, nakon čega su potpisali zajedničko saopštenje o denuklearizaciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво