Svetski lideri pozdravljaju samit Tramp–Kim

Seul, Peking, Tokio, Moskva, Brisel i London podržali su samit u Singapuru na kojem su Donald Tramp i Kim Džong Un potpisali dokument o denuklearizaciji. EU spremna da podrži pregovore.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In je pohvalio Kimovu odluku da održi samit sa SAD.

"Ostavljajući mračne dane rata i sukoba iza nas, ispisaćemo novo poglavlje mira i saradnje. Bićemo zajedno sa Severnom Korejom na tom putu", saopšteno je iz Munovog kabineta.

Iz Plave kuće je navedeno i da je potrebno razjašnjenje namera Trampa koji je nakon samita rekao da će Vašington okončati zajedničke vojne vežbe sa Seulom.

Kina je predložila da Savet bezbednosti UN razmotri mogućnost suspenzije ili ukidanja sankcija Severnoj Koreji, ukoliko Pjongjang bude postupao u skladu sa rezolucijama UN i napredovao u diplomatskim pregovorima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Kina "pozdravlja i podržava" razgovore severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa kako bi se postigao konsenzus o denuklearizaciji i formirao mirovni mehanizam.

Geng je novinarima u Pekingu rekao da bi sankcije Saveta bezbednosti protiv Severne Koreje mogle da budu suspendovane ili ukinute u skladu sa akcijama Pjongjanga, prenosi AP.

Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je današnju deklaraciju Trampa i Kima i nazvao je prvim korakom u denuklearizaciji Severne Koreje.

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio je danas sastanak. Samo činjenica o sastanku dvojice lidera je pozitivna... Pratimo komentare obe strane, ali još nismo videli dokument, videćemo", rekao je Lavrov, prenosi Rojters.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson ocenio je da posvećenost Severne Koreje denuklearizaciji signal da je njen lider možda konačno shvatio poruku, da samo promena kursa može da donese bezbednu i prosperitetnu budućnost severnokorejskom narodu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je međunarodnu zajednicu da ponudi podršku za sprovođenje sporazuma o denuklearizaciji postignut između SAD i Severne Koreje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво