Jildirim: Odluka Austrije pretnja međuverskom dijalogu

Odluka Austrije da zatvori džamije i protera imame, koji se finansiraju iz inostranstva, pretnja je međuverskom dijalogu i trebalo bi promeniti tu odluku, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

Obraćajući se na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Jildirim je rekao da je "velika greška i veoma nesrećno" da je odluka Austrija usledila malo pre nego što je ta zemlja preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

Portparol austrijske vlade odbio je da komentariše navode Jildirima, preneo je Rojters. 

Austrijska vlada objavila je u petak da je donela odluku o proterivanju više imama, da je 60 imama pod istragom, zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je doneta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova", a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Doneta je i odluka o rasformranju udruženja "Arapska verska zajednica", koja je upravljala sa šest spornih salafističkih džamija.

Inače, austrijska vlada je tvrdila da je odluku donela uz saglasnost islamske verske zajednice.
Odluku vlade pozdravljile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je doneta baš u vreme ramazana, kao i na početku glasanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво