Jildirim: Odluka Austrije pretnja međuverskom dijalogu

Odluka Austrije da zatvori džamije i protera imame, koji se finansiraju iz inostranstva, pretnja je međuverskom dijalogu i trebalo bi promeniti tu odluku, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

Obraćajući se na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Jildirim je rekao da je "velika greška i veoma nesrećno" da je odluka Austrija usledila malo pre nego što je ta zemlja preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

Portparol austrijske vlade odbio je da komentariše navode Jildirima, preneo je Rojters. 

Austrijska vlada objavila je u petak da je donela odluku o proterivanju više imama, da je 60 imama pod istragom, zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je doneta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova", a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Doneta je i odluka o rasformranju udruženja "Arapska verska zajednica", koja je upravljala sa šest spornih salafističkih džamija.

Inače, austrijska vlada je tvrdila da je odluku donela uz saglasnost islamske verske zajednice.
Odluku vlade pozdravljile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je doneta baš u vreme ramazana, kao i na početku glasanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 12. jun 2018, 12:44)
Воронцов [neregistrovani]

Нису их затворили због верске делатности ?

На основу оног што је Аустрија саопштила нису их затворили због верске делатности већ због субверзивне делатности против државе, њених институција, закона и правила понашања.