Tramp: Kim mi rekao da će uništiti veliki raketni poligon

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je, po okončanju istorijskog samita u Singapuru, da mu je severnokorejski vođa Kim Džong Un rekao da Severna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora. Tramp je poručio da će SAD okončati "ratne igre", čime će Amerika uštedeti "ogromnu količinu novca".

"Severna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora", rekao je Tramp, preneo je Si-En-En.

Američka televizijska mreža navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to.

"To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan", rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

Tramp je rekao da je Kim, potpisanim sporazuma, ponovo potvrdio "svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva" i istakao da severnokorejski lider "želi da to učini".

Američki predsednik je poručio po okončanju istorijskog samita u Singapuru, da će SAD okončati "ratne igre".

Si-En-En navodi da se to verovatno odnosi na zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom koje Severna Koreja već dugo ocenjuje provokativnim.

Navodi se da je Tramp takođe rekao da se nada da će moći da povuče američke snage iz Južne Koreje kada za to dođe vreme.

"Želim da povučem naše vojnike odatle. Želim da dovedem naše vojnike kući. Ali, to sada nije deo jednačine. Ja se nadam da će biti kada za to dođe vreme", poručio je Tramp.

Prema njegovim rečima, pristao da okonča "ratne igre" zato što ih smatra "veoma provokativnim" i dodao da će time SAD uštedeti "ogromnu količinu novca".

"Uskoro kraj Korejskog rata, Oto nije umro uzalud"

Tramp je rekao da se nada da će Korejski rat, koji je 1953. prekinut uspostavljanjem primirja, biti konačno završen.

"Pre skoro 70 godina, zamislite to, pre 70 godina, izuzetno krvav sukob besneo je na Korejskom poluostrvu...Ali, sada svi možemo da se nadamo da će se uskoro završiti. I hoće...Kao što je istorija već mnogo puta dokazala, suprotstavljene strane mogu, zaista, da postanu prijatelji", poručio je Tramp, prenosi Si-En-En.

Ocenio je da se današnji samit ne bi dogodio da nije bilo smrtnog slučaja Ota Vormbira, američkog studenta zatočenog u Severnoj Koreji koji je preminuo nakon povratka u SAD.

"Bila je to užasna stvar, bilo je brutalno, mnogo ljudi je počelo da se usredsređuje na to šta se dešava", rekao je Tramp.

Dodao da je to uključivalo i one "u Severnoj Koreji".

"Oto je bio neko ko nije umro uzalud", naglasio je Tramp.

Si-En-En prenosi da je Tramp istakao i da se "ničega nije odrekao" u korist Kima tokom samita, braneći se od kritika da SAD ne dobijaju ništa ovim sastankom.

"Ničega se nisam odrekao. Nisam spavao 25 sati, ali mislio sam da tako treba", rekao je Tramp i dodao da je samit bio "dobar za SAD koliko i za Severnu Koreju".

Američki predsednik je takođe poručio da SAD neće morati da pokrivaju troškove denuklearizacije Severne Koreje, sugerišući da će Južna Koreja i Japan biti u stanju da obezbede finansijsku pomoć Pjongjangu.

Tramp je rekao da će sankcije Severnoj Koreji biti ukinute kada nuklearno oružje "ne bude više bilo faktor".

Predsednik SAD je novinarima rekao i da će sam posetiti Pjongjang kada bude bilo "odgovarajuće vreme" i da je pozvao u Belu kuću Kima, koji je poziv prihvatio.

Prema Trampovim rečima, i to bi trebalo da se desi "u odgovarajuće vreme, samo malo kasnije".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво