Normandijska grupa o smirivanju situacije u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke sastali su se u ponedeljak u Berlinu kako bi razgovarali o okončanju borbi između ukrajinskih i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Fokus sastanka bio je sprovođenje neostvarenog mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 2015. godine i mogućnost uvođenja mirovnih snaga UN u region u kome je u sukobima poginulo više od 10.000 osoba od 2014. godine, prenosi AP.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas opisao je sastanak kao "otvoren i konstruktivan" i izrazio nadu da će dovesti do smanjenja kršenja primirja.

Sastanak je bio i prvi sastanak takozvane "Normandijske grupe" u poslednjih godinu dana, a prisutni su osim Masa bili ukrajinski i ruski ministri spoljnih poslova Pavlo Klimkin i Sergej Lavrov, kao i francuski šef diplomatije Žan Iv le Drian.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka da se na njemu razgovaralo i o razmeni zatvorenika, prenosi Tas.

Lavrov je rekao da su Nemačka i Francuska podržale ruski stav o potrebi da se pravno formalizuje "Štajnmajer formula", koja predviđa uvođenje zakona o posebnom postupku lokalnih vlada u određenim okruzima regiona Donjecka i Luganskog.

"Naše ukrajinske kolege ne dozvoljavaju ovu formulu, da se ovaj sporazum stavi na papir. Razgovarali smo danas o tome i naše francuske i nemačke kolege su nas podržale u ovom pogledu", rekao je Lavrov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво