Španija prima "neželjeni brod" sa migrantima

Vlasti u Madridu saopštile su da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

Kancelarija novog španskog premijera Pedra Sančesa naložila je vlastima da dozvole da brod pristane u istočnoj luci Valensija.

"Naša je dužnost da izbegnemo humanitarnu katastrofu i da ponudimo bezbednu luku za te ljude", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Španija želi da ispuni svoje međunarodne obaveze u slučaju humanitarne krize, ističe se u saopštenju.

Brod "Akvarijus" humanitarne organizacije "SOS Mediteran" našao se u središtu političkog spora. Plovio je međunarodnim vodama Mediterana čekajući odobrenje da negde pristane.

"Akvarijusu" je pretila potpuna nestašica hrane, a lekari su ranije rekli da pojedini migranti imaju vodu u plućima, nakon što su upali u more sa krijumčarskih brodova, prenosi AP.

Marko Bertoto iz "Doktora bez granica" naveo je da ima i onih koji su se opekli na mešavinu goriva i morske vode, kao i onih koji pate od hipotermije.

Prethodno su Evropska komisija i Agencija UN za izbeglice zatražile od vlasti Italije i Malte da što pre reše problem migranata koji se nalaze na brodu u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, jer nijedna zemlja nije htela da im dozvoli ulazak.

"Govorimo o ljudima. Prioritet vlasti obe zemlje, Italije i Malte, treba da bude obezbeđivanje neophodne nege ovim ljudima", rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Brod Akvarijus sa 629 migranata mora da bude odmah iskrcan, saopštila je Agencija UN za izbeglice.

"Ljudi su u nevolji, istrošeni su od odredbi i pomoć im je hitno potrebna", navela je Agencija UN.

Italija je juče saopštila da ne dozvoljava da brod pristane u neku od njenih luka, zatraživši da to učini Malta.

Malta je, međutim, odbacila poziv, ističući da nema nikakve veze sa spasilačkom operacijom.

Novi italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je tokom izborne kampanje obećao da će zaustaviti priliv migranata u zemlju.

Više od 600 migranata nalazi se na brodu humanitarne grupe "SOS Mediteran", a među njima su 123 maloletna lica bez pratnje odraslih, 11 dece i sedam trudnica.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jun 2018, 22:06)
anonymous [neregistrovani]

Bravo za Spance svaka cast !

Viva la Spania !!!

(ponedeljak, 11. jun 2018, 20:32)
Воронцов [neregistrovani]

Није се џаба променила власт у Шпанији

ЕУ ради против себе против Европше уопште. Има ли веће грешке за ЕУ од рушења Либије која је била препрека мигранима из Африке , а по стандарду за живот грађана прави рај.И све је то срушено и сад ти љуфи хрле у Европу зато што их разни кријумчари обмањују узимајући им новац, а онда многи заврше и у таласима мора.

(ponedeljak, 11. jun 2018, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

...i svi bi htjeli bolje,bolji zivot a znam kako sezivi u Africi ili siromasnim drzavama Azije ipak ne odobravam im "invaziju na Evropu",primila ih je Spanija a oni,dobice "papire" pa ce u Geta velikih Evropskih gradova,mahom su to mladi ljudi,ne zele da rade a vjerski su fanatici...ps,zalim i mislim da bi trebalo u njihovim drzavama na nekakav nacin pomoci im...(ps,mislim,siguran sam da je najugrozenija Srbija i Srpska,poluzvanicno se barata cifrom od 80-ak hiljada koji trenutno zele na Zapad...ako hocete,probudite se,politicari vam ko zna sta i zasto rade...)

(ponedeljak, 11. jun 2018, 15:53)
Evropa [neregistrovani]

Izbeglice i migranti.

Sa kakvim pravom ih Španija naseljava u Evropu. Evropski narodi nisu plen. Ukoliko se svi koji su nagrnuli u Evropu ne izbace, evropski narodi ce sistemski na više polja organizovati da razbijaju E.U. sa visokom carinama za Nemačku pre svega.