Uoči samita u Singapuru: Šta Tramp nudi i može li Kim to da prihvati?

Sva svetska pažnja usmerena je na Singapur i sutrašnji istorijski sastanak severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa. Tramp će u toj, kako je sam nazvao "misiji mira", pokušati da se sa Kimom dogovori o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje. Kako tvrdi, "već u prvom minutu" sastanka sa Kimom znaće da li je on ozbiljan. Severnokorejski državni mediji su objavili da će dvojica lidera razgovarati o "stalnom i trajnom mirovnom mehanizmu" i denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Urednik Spoljnopolitičke redakcije RTS-a Bojan Brkić ističe da se samiti tog tipa ne organizuju a da već nešto nije ugovoreno.

Ovaj susret je istorijski jer je ovo prvi put od Korejskog rata da se sreću lideri SAD i Severne Koreje, rekao je Brkić gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Diplomatije su bile uposlene prethodnih meseci, Kim Džong Un je putovao u Peking, izaslanici predsednika SAD su išli u Severnu Koreju, a korejski izaslanici u SAD", ukazao je Brkić.

Razne mogućnosti za postizanje dogovora su na stolu, a cilj SAD je zaustavljanje nuklearnog programa Pjongjanga.

"Postoji više opcija, od toga da Severna Koeja izmesti u Kinu nuklearne bojeve glave i da pristane na inspekciju, zatim da zabravi sve i takođe omogući inspekcijski uvid. To je mnogo da se traži, ali i Pjongjang očekuje zauzvrat ukidanje sankcija, ekonomski preporod, plan za obnovu i razvoj Severne Koreje uz garancije da Kim ostaje na vlasti, tj. da reforme neće ugroziti njegovu vlast", objašnjava Brkić.

Predsednik SAD je rekao da je ponuda "uzmi ili ostavi". "Tramp neće prihvatiti ništa manje od potpunog prekidanja nuklearnog programa Severne Koreje, koji ugrožava Sjedinjene Države i saveznike", istakao je Brkić.

Podseća da je Severna Koreje već digla u vazduh neke instalacije za testiranje oružja.

"Mislim da će biti reči o detaljima i o tome kako saopštiti šta su se dogovorili", zaključio je Brkić.

Razgovori američkih i severnokorejskih zvaničnika

Američki i severnokorejski zvaničnici razgovarali su u Singapuru u pokušaju da umanje razlike uoči istorijskog samita lidera dve zemlje.

Iako postoje razlike oko toga šta bi trebalo da podrazumeva denuklearizacija, zvaničnici obe strane pokušali su da postignu napredak kada je u pitanju dnevni rad sutrašnjeg samita.

U prvom komentaru o agendi, severnokorejska državna novinska agencija KCNA navodi da će dve strane razmeniti "široke i duboke poglede" o ponovnom uspostavljanju odnosa. KCNA samit najavljuje kao deo "promenjene ere".

Kako dodaje, razgovori će se usredsrediti na pitanje izgradnje trajnog i izdržljivog mehanizma za održanje mira na Korejskom poluostrvu, pitanje ostvarivanja denuklearizacije Korejskog poluostrva i drugim pitanjima od obostranog interesa.

Uoči samita, Severna Koreja odbila je bilo kakvo jednostrano nuklearno razoružanje, a komentari KCNA o denuklearizaciji poluostrva istorijski su značili da Pjongjang želi da SAD ukloni svoj "nuklearni kišobran", koji štiti Južnu Koreju i Japan.

Američki ržavni sekretar Majk Pompeo je u jednom intervjuu rekao da je Vašington spreman na ustupke Pjongjangu.

"Predsednik Tramp je spreman da Severnoj Koreji da garancije toplih političkih odnosa koje oni žele u zamenu za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. O detaljima vremena, rokova i modaliteta tek treba da se dogovorimo, ali predsednik je voljan da učini nešto veliko, nešto smelo. Mislim da je i predsednik Kim Džong Un takođe spreman za tako nešto", rekao je Pompeo.

Neimanovani američki zvaničnik je rekao da će Tramp i Kim imati sastanak u četiri oka, koji će trajati do dva sata. Kasnije, kako je naveo, sastanak na kojem će prisustvovati zvaničnici mogao bi da traje još sat vremena.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво