Erdogan o ratu krstaša i polumeseca zbog odluke Austrije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je austrijskog premijera Sebastijana Kurca zbog odluke njegove vlade da zatvori sedam džamija i protera 40 imama, i upozorio da bi ta odluka mogla da približi svet "ratu krstaša i polumeseca".

"Plašim se da će koraci koje je preduzeo austrijski premijer približiti svet ratu krstaša i polumeseca", rekao je Erdogan tokom iftara, večernjeg obroka tokom ramazana, koji je organizovan u Istanbulu.

Predsednik Turske je upozorio i da će njegova zemlja odgovoriti u dogledno vreme na odluku da se proteraju imami, prenosi turski list Hurijet.

Turski premijer Binali Jildirim je, takođe, osudio odluku Austrije da zatvori džamije.

"To je skroz pogrešno. Niti odgovara univerzalnim pravnim pravilima, niti vrednostima EU niti zakonima o migrantima", rekao je Jildirim. 

Oglasilo se i tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Osuđujemo austrijske političare, naročito kancelara Kurca, zbog pokušaja da izvuku politički interes iz ovih uznemirujućih događaja, pre nego da se bore protiv rasizma, islama i ksenofobije i uspona ekstremne desnice", navelo je to ministarstvo. 

Austrijska vlada objavila je u petak da je donela odluku o proterivanju više imama, da je 60 imama pod istragom, zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je doneta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova", a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Doneta je i odluka o rasformiranju udruženja "Arapska verska zajednica", koja je upravljala sa šest spornih salafističkih džamija.

Austrijska vlada tvrdi da je odluku donela uz saglasnost islamske verske zajednice.

Odluku vlade pozdravljile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je doneta baš u vreme ramazana, kao i na početku glasanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jun 2018, 08:41)
Nenad [neregistrovani]

Re: Austrija

Da je Austrija bila 400 god pod Turcima danas nebi postojao ni jedan hriscanin u njoj a moja Srbija je sav taj zulum izdrzala i sama se oslobodila zla. Lakse malo s osudom moje Srbije vi novo peceni jugoslavenski Austrijanci.

(nedelja, 10. jun 2018, 23:15)
djordje anunaki [neregistrovani]

Sve su trebali proterat

Erdogan ce sad proterat svih 20 hriscanskih popova iz Turske

(nedelja, 10. jun 2018, 22:48)
anonymous [neregistrovani]

Austria

Zna dobro Austria sta radi ,,tvrd Orah,,za vas Turke dva puta polomiste zube na njemu nije vam to Srbija da da ,,veru za veceru,,.

(nedelja, 10. jun 2018, 20:48)
anonymous [neregistrovani]

Kurdi i islam

Kurdi se polako sve vise okrecu zoroastrizmu. Barem u Irackom Kurdistanu.

(nedelja, 10. jun 2018, 20:22)
anonymous [neregistrovani]

@Austrija

Eh da je srece da je samo Aja Sofija pretvorena u dzamiju, na zalost nije to jedina hriscanska bogomolja koja je ili pretvorena u dzamiju ili srusena do temelja. Vizantija je bila centar Istocnog Hriscanstva, postojalo je na hiljace crkava i hriscanskih objekata, postojali su ljudi koji su posecivali te bogomolje. Nakoj Otomanske okupacije Vizantije sve je to nestalo. Tako da danas imamo samo Aja Sofiju, jos par hriscanskih bogomolja i veoma mali broj hriscana u danasnjoj Turskoj. Pa se postavlja logicno pitanje- gde nestadose vernici i svetinje pravoslavnih hriscana nekadasnje Vizantije? Isparili sigurno nisu...

(nedelja, 10. jun 2018, 20:12)
anonymous [neregistrovani]

Odbrana države

Vi u svojoj zemlji hapsite sve one koji rovare protiv Turske. Imate pravo na to, ali to pravo imaju i druge države. Treba prvo proveriti zašto je to preduzela Austrija. Jedino mi u Srbiji trpimo rušitelje države, a stvarno ne znam dokle ćemo.

(nedelja, 10. jun 2018, 18:19)
milan lala [neregistrovani]

Austrija

A pretvaranje crkve Svete Sofije u Instambulu u dzamiju i halaknje u cuvenoj crkvi - muzeju je po gospodinu sultanu OK, to nece izazvati revolt u hricanskoj Evropi i provocirati rat Krstasa i Polumeseca ? Malo se gospodin zaigrao . Gledaj ti sta ces u Turskoj sa Kurdima i njihovim dzamijama a za Austriju nebrini , znaju Austrijanci za jadac . Podrska ispravnoj politici Austirje . Treba sve sumnjive imame proterati , skole zatvoriti jer se nisu bavili religioznim poslom.