Asad: Zapad podstiče rat u nadi da me svrgne sa vlasti

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da su zapadne zemlje lagale o hemijskim napadima i da su podržale terorističke organizacije u Siriji, dok je Rusija podržala njegovu vladu u borbi protiv "strane invazije".

U intervjuu za britanski Mejl of sandej, koji je danas objavljen, Asad je optužio Zapad da podstiče razarajući rat u njegovoj zemlji, koji ulazi u osmu godinu, s ciljem da ga svrgne s vlasti, preneo je AP.

"Mi se borimo protiv terorista, a te teroriste podržavaju britanska vlada, francuska vlada, Amerikanci i njihove marionete, bilo da su u Evropi ili u našem regionu. Mi se borimo protiv njih i mi imamo javnu podršku u Siriji da se borimo protiv tih terorista. Zato napredujemo. Ne možemo da napredujemo samo zbog toga što imamo podršku Rusije i Irana", rekao je Asad.

Prema njegovim rečima, ustanak protiv njegove vladavine bio je deo zavere da se skloni s vlasti lider koji se nije slagao s zapadnim politikama u regionu.

"Celokupan pristup prema Siriji na Zapadu je 'moramo da promenimo ovu vladu, i moramo da demonizujemo ovog predsednika, jer oni više ne odgovaraju našoj politici'. Oni govore laži, oni govore o hemijskom oružju, oni govore o lošem predsedniku koji ubija dobre ljude, slobodu, mirne demonstracije", rekao je Asad.

"Rusija nikada nije ni sa kim sarađivala protiv Sirije"

Predsednik Sirije je odbacio i navode da je Izrael nedavno izvršio vazdušne napade u Siriji uz prećutnu rusku saradnju.

"Rusija nikada nije ni sa kim sarađivala protiv Sirije, ni politički ni vojno. Kako bi mogli da pomognu sirijskoj vojsci da napreduje i u isto vreme sarađuju s našim neprijateljima kako bi uništili našu vojsku?", upitao je Asad.

Naglasio je da je ostao na svom položaju tokom sedam godina rata jer ima javnu podršku.

Sukobi u Siriji počeli su 2011. godine mirnim protestima protiv višedecenijske vladavine Asadove porodice, podseća AP.

Kako navodi, nasilan odgovor vlade na proteste, i na kraju, uspon oružane pobune, gurnuli su zemlju u građanski rat, u kojem je stradalo skoro pola miliona ljudi.

Od tada, zapadne zemlje i nezavisni stručnjaci optuživali su vladu za nekoliko napada hemijskim oružjem, poslednji put u aprilu zbog navodnog napada u blizini Damaska, u kojem je navodno ubijeno desetine ljudi, posle čega su zapadne zemlje izvršile vazdušne napade.

Sirijska vlada negirala je da je koristila hemijsko oružje.

Rusija je pružila ključnu vojnu podršku Asadovim snagama, vodeći od 2015. godine vazdušnu kampanju, koja je prokrenula rat u korist Asada.

Iran i libanski Hezbolah su takođe pružili obimnu vojnu podršku.

S druge strane, Izrael je izvršio niz vazdušnih napada na iranske snage u Siriji prošlog meseca, a AP navodi da je nedostatak odgovora Rusije, uprkos prisustvu ruske vojske na nebu iznad Sirije, bio nagoveštaj da je Moskva možda unapred bila obaveštena o napadu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 10. jun 2018, 21:12)
anonymous [neregistrovani]

Асад је бескомпромисни борац против западног империјализма и тероризма.

Тако се храбро, поносно и државнички бори, брани и воли отаџбина која се представља!

(nedelja, 10. jun 2018, 20:19)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine Asad, to oni

rade od 1999, Srbi im bili pokusni kunici, pa su nas mogli ubijati kako su hteli. Cestitamo vam i vasem narodu koji vas podrzava, jer inace prelazite u robovlasnicki sistem a la Amerika - gde naravno nema oslobodjenja niti kraja zlu.

(nedelja, 10. jun 2018, 18:01)
anonymous [neregistrovani]

Tako jee

Evo sta se desava u Iraku posle intervencije Londona i Wasingtona.

(nedelja, 10. jun 2018, 16:02)
Zelene petokrake [neregistrovani]

Hrabri sirijski narod i državnik, predsednik i vrhovni komandant Asad

uz nesebičnu, upornu i žestoku podršku Rusije na čelu sa Putinom Sirijci će braniti i odbraniti suverenitet i teritorijalni integritet svoje multietničke države