"Živi lanac" od 202 kilometra za pravo na glasanje o nezavisnosti Baskije

Desetine hiljada ljudi formirale su, uhvativši se za ruke, simbolični "živi lanac" u dužini od oko 202 kilometra, čime traže pravo na održavanje glasanja o nezavisnosti Baskije od Španije.

Protest u obliku "živog lanca" organizovala je baskijska grupa "Gure Esku Dago" (u prevodu "u našim rukama").

"Živi lanac" se protegao u dužini od oko 202 kilometra od Donostije, grada koji je poznat i kao San Sebastijan, do baskijskog parlamenta u Vitoriji (na baskijskom Gastejiz), prenosi Rojters.

Iako većina stanovništva Baskije - koja već uživa visok stepen samoopredeljenja i, kao i španska pokrajina Katalonija, ima sopstveni jezik i kulturu - ne podržava nezavisnost, mnogi smatraju da bi tamošnjem stanovništvu trebalo dati pravo na glasanje.

Španska vlada, uz podršku Ustavnog suda, ostaje pri stavu da je bilo kakvo glasanje o regionalnoj nezavisnosti nezakonito.

Prema španskom ustavu, pisanom 1978. godine po okončanju režima Fransiska Franka, zemlja je nedeljiva, a prošlogodišnji pokušaj Katalonije da održi referendum o otcepljenju naišao je na oštre pravne protivmere.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 10. jun 2018, 19:18)
anonymous [neregistrovani]

Dragi nasi iz Baskije,

dobro razmislite sta zelite i posledice toga. Licno vam preporucamo najvecu mogucu autonomiju, jer, verujte nam; jaci ste u zajednici.
Ima dovoljno lovaca na "male" duse, kao sto je recimo "milosrdni andjeo" i redom, kako se sve dalje zvase ti isti.

(nedelja, 10. jun 2018, 18:28)
anonymous [neregistrovani]

Pa kad podržavamo Hrvate u BiH da razbiju suverenu zemlju,

zasto ne podržavamo Baskiju i Kataloniju?

(nedelja, 10. jun 2018, 18:20)
anonymos neregistrovani [neregistrovani]

Srećno

Glas za Baskiju! Nedajte se.

(nedelja, 10. jun 2018, 17:00)
anonymous [neregistrovani]

Sreca pa svi katolici

Inace bi vec Madrid ostao bez mostova tv kuca tvornica itd itd......zamisli te 90 dana da Nato bombarduje Spaniju i protjeruje Spanjolce iz Baskije i Katalonije......
Kad se samo sjetim...sreca da i prezivismo tu "zapadnu demokratsku kuhinju).....

(nedelja, 10. jun 2018, 14:42)
Bagzi [neregistrovani]

Sretno

Samo napred cestitamo, neka pozovu Solanu, strucnjak za rasturanje drzave, u pravljenju malih i novih, zaigrala meca i na njihova vrata.