Putin: Ne precenjivati nesuglasice u G-7, nisu ništa neobično

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nesuglasice unutar G-7 ne bi trebalo precenjivati, jer "to nije ništa neobično", istakavši da bi na takva razilaženja trebalo gledati "mirno i bez ironije".

"Takve stvari se dešavaju. Ako uzmemo za primer Evroazijsku ekonomsku zajednicu (EAEU), i mi imamo rasprave i ne može se baš reći da svako sve potpiše odmah", rekao je Vladimir Putin novinarima na kraju posete Kini, gde je u gradu Ćingdao učestvovao na samitu Šangajske organizacije za saradnju, prenosi Tas.

Putin je rekao i da nema podrobne informacije o neslaganjima unutar G-7, koja su izronila na površinu na juče završenom samitu te grupe.

"To je svakako interesantno, jer se tiče najvećih svetskih ekonomija. Možemo videti da tu postoje neki interni problemi", zaključio je ruski predsednik.

Putin je ranije danas izjavio da izlazak iz G-7 nije bio izbor Rusije i da bi voleo da zemlje članice te grupe vidi u Moskvi.

Time je Putin odgovorio na pitanje novinara u vezi sa predlogom američkog predsednika Donalda Trampa o ponovnom prijemu Rusije u G-7, preneo je Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je na marginama juče završenog samita G-7 da su se predstavnici zemalja EU složili da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u tu grupu, iz koje je 2014. godine izbačena nakon pripajanja Krima.

Putin je istakao da zajednička kupovna moć SCO, na čelu sa Rusijom i Kinom, nadmašuje G-7.

Ruski predsednik je, u izjavi novinarima, danas rekao i da bi mu bilo drago da se sastane sa Trampom kada Vašington bude spreman za održavanje samita, prenosi AP.

Rekao je i da deli Trampovu zabrinutost zbog obnovljene trke u naoružanju, ukazavši da je za rešavanje tog pitanja potrebna temeljna diskusija.

Prema Putinovim rečima, neke zemlje – uključujuću Austriju – ponudile su da budu domaćini njegovog samita sa Trampom.

Ruski predsednik je u govoru na samitu kritikovao povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, istakavši da američki potez može da "destabilizuje situaciju u regionu".

Naveo je i da su antiteroristički napori prioritet ove regionalne grupe na čelu sa Moskvom i Pekingom. Vladimir Putin je sinoć rekao da novi sporazum koji je taj blok usvojio podrazumeva planove za zajedničke antiterorističke napore u naredne tri godine.

Taj blok, inače, obuhvata Kinu, Rusiju, četiri bivše sovjetske centralnoazijske zemlje, Indiju i Pakistan.

Putin je naveo da novi sporazum o antiterorizmu predviđa zajedničke vojne vežbe, razmenu informacija i sprovođenje koordinisane antiterorističke akcije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 10. jun 2018, 13:05)
Deda Nole [neregistrovani]

SCO nova realnost

Sumirajuci zakljucke SCO i G-7 stice se utisak da prvo udruzenje ima realne uslove za dalji napredak dok G grupacija ima problem sa samim sobom kao da se nalazi u dvorani iskrivljenih ogledala gde svako sebe vidi u drugom obrisu ne vodeci racuna o tome da se svet ubrzano menja a partnerstvo postaje vodeci vid medjusobnog komuniciranja.