"Bivši lideri SAD krivi za užasne sporazume, povratak Rusije u G-7 bio bi koristan"

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da su njegovi odnosi sa svetskim liderima za "desetku" i odbacio je stav da su SAD sve više izolovane na svetskoj sceni pod njegovim vođstvom.

Tramp je kritikovao novinare Si-En-Ena zbog pitanja koje su postavili na pres-konferenciji na samitu G-7, te odgovorio da je njegov odnos s liderima nacija poput Kanade za "desetku", prenela je agencija AP.

Tramp je branio svoj "agresivni" odnos prema medijima kako u Americi tako i u inostranstvu.

Američki predsednik rekao je da je veliki deo američkih medija "veoma nepošten", mada, istakao je, ima "nekih ljudi" u medijskom polju koji su uz "SAD i američke građane, ponosne građane".

Tramp je rekao i da ne krivi druge zemlje za sklapanje užasnih trgovinskih sporazuma sa SAD, već krivi bivše američke lidere.

"Ali ako se to ne promeni, mi nećemo više trgovati s njima", upozorio je Tramp.

Kako je istakao, vraćanje Rusije u klub industrijalizovanih nacija bilo bi dobro za sve zemlje.

Prema Trampu, povratak Rusije u Grupu 7 bio bi "korisan".

"Želimo mir u svetu, a ne da igramo igre", poručio je.

Grupa industrijalizovanih zemalja izbacila je Rusiju 2014. godine zbog pripajanja Krima i podrške proruskim borcima u Ukrajini.

"Odmazda zbog nameta na aluminijum i čelik bila bi velika greška" 

Tramp je dodao da nije razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u međuvremenu, a oštro je upozorio sve zemlje da se ne usude da izvrše odmazdu zbog američkih tarifa na uvoz aluminijuma i čelika.

"Ako krenu s odmazdom, pogrešiće", upozorio je Tramp.

Tramp je rekao da je razgovarao sa svetskim liderima o njegovoj trgovinskoj politici i pozvao na eliminisanje tarifa, trgovinskih barijera ili subvencija.

"To je način kako bi trebalo da bude", rekao je Tramp.

Rekao je da su SAD "veoma blizu" sporazuma o severnoameričkom trgovinskom sporazumu.

Naveo je da je imao niz uspešnih sastanaka na kojima je razgovarano o potrebi uspostavljanja "fer i recipročne trgovine" kao i o načinima rešavanja pretnji koje dolaze iz Irana.

Inače, kako je rekao, sa samita G-7 odlazi ranije zbog susreta koji 12. juna u Singapuru ima sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, a samit je ocenio kao "misiju mira".

Premijer Kanade Džastin Trido u međuvremenu je rekao da su sve zemlje članice G-7 potpisale zajedničko saopštenje bez obzira na tenzije sa SAD oko tarifa na čelik i aluminijum.

U zajedničkom saopštenju na kraju dvodevnog samita zemlje članice su se saglasile da je neophodna "slobodna, fer trgovina od koristi svima" kao i nastavak borbe protiv protekcionizma. 

Ranije danas, francuski predsednik Emanuel Makron istakao je da zajedničko saopštenje članica G-7 predstavlja samo prvi korak i pokušaj da se "stvari stabilizuju".

"Ovaj dogovor je dobra vest i predstavlja zajedničku želju da se stvari stabiluzju. Ipak, ne mislim da je zajedničkim saopštenjem sve postignuto. Očigledno je da ćemo u narednim nedeljama i mesecima morati da nastavimo da radimo", rekao je Makron.

Neimenovani izvori iz francuskog predsedništva navodi da se SAD nisu slagale sa gledištima ostalih zemalja, pogotovo po pitanju ekologije, prenosi Rojters.

Izvor je rekao da su zemlje G-7 radile na relaksaciji situacije u oblasti trgovine nakon što su SAD uvele tarife na aluminijum i čelik.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се