Konte: Nadam se Rusiji ponovo u G7 što je pre moguće

Premijer Italije Đuzepe Konte rekao je da se nada da će G7 prihvatiti nazad Rusiju što je pre moguće, dodajući da Italija ipak ne traži momentalno ukidanje sankcija Moskvi.

"Italija smatra da je važno imati dijalog sa Rusijom, ali to ne znači da se sistem sankcija može ukinuti preko noći. Sistem sankcija je povezan sa Sporazumom iz Minska, koji još uvek nije u potpunosti primenjen", rekao je Konte novinarima na marginama samita G7 u Kanadi, prenosi Rojters.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naglasio da Moskva nikada nije zatražila da joj se dozvoli povratak u G8 (grupu osam najrazvijenih država sveta).

Tas prenosi da je Lavrov to kazao ruskom televizijskom Kanalu 1, komentarišući sugestiju predsednika SAD Donalda Trampa da Rusiju treba ponovo primiti.

"Kada su naši zapadni partneri odlučili da se vrate na format G7, mi smo prihvatili njihovu odluku i od tada radimo na drugim platformama. Članovi Šangajske organizacije za saradnju, BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i G20 dele naš pristup", naglasio je Lavrov.

Lavrov je dodao da "ultimatumi nisu dovoljni za G20, tamo je potrebno dogovoriti se".

"Grupa 20 je mehanizam za postizanje konsenzusa. Verujem da je to platforma koja najviše obećava kada je u pitanju budućnost", poručio je Lavrov.

"Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se juče na samitu Grupe 7 da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G7 koji se održava u kanadskoj pokrajini Kvebek, preneo je Rojters.

Rusija je 1997. godine pristupila G7, čime je format grupe promenjen na G8, ali je zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima 2014. godine suspendovana iz članstva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво