Merkel: Rusija još ne može u G7

Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se na samitu Grupe 7 da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita.

Merkelova je takođe izjavila da je prerano za zajedničko saopštenje lidera, dodajući da još nije postignut dogovor, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije danas je pozvao da se Rusija vrati u G7, nakon što je 2014. godine izbačena u nakon anektiranja Krima.

"Zašto uopšte i pravimo susret ako Rusije nema? Ja ću tražiti da se to dogodi, ali to zavisi od njih. Sviđalo se to vama ili ne - čak bi se to moglo i politički nekorektno protumačiti, mi moramo da upravljamo svetom. Sada imamo G7, koja je prethodno bila G8, ali je proterala Rusiju", rekao je Tramp.

Naklonjeniji stav prema Rusiji ima još jedino italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je najavio reviziju sankcija. Kaže da je povratak Rusije u interesu svih. Evropski lideri poručuju da u sukobu oko carina - neće žrtvovati načela, ako američki otpor ode predaleko.

Lideri Grupe 7 trebalo bi da izdaju zajedničko saopštenje na osnovu nacrta koji je već pripremljen, a u kojem će izneti zajednički stav da bi njihove vlade trebalo da sarađuju i rade sa internet provajderima i kompanijama za društvene mreže u cilju sprečavanja stranog mešanja u izbore.

Agencija Rojters imala je uvid u nacrt saopštenja, koji su potpisale SAD, Kanada, Japan, Britanija, Nemačka, Italija i Francuska, a slažu se da će osigurati veliki nivo transpartentnosti finansiranja političkih stranaka, pogotovo u vreme izbora.

Rojters ocenjuje da se čitav nacrt indirektno odnosi na optužbe koje su iznele SAD i EU o mogućem ruskom mešanju u izbore na tim područjima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво