Merkel: Rusija još ne može u G7

Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se na samitu Grupe 7 da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita.

Merkelova je takođe izjavila da je prerano za zajedničko saopštenje lidera, dodajući da još nije postignut dogovor, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije danas je pozvao da se Rusija vrati u G7, nakon što je 2014. godine izbačena u nakon anektiranja Krima.

"Zašto uopšte i pravimo susret ako Rusije nema? Ja ću tražiti da se to dogodi, ali to zavisi od njih. Sviđalo se to vama ili ne - čak bi se to moglo i politički nekorektno protumačiti, mi moramo da upravljamo svetom. Sada imamo G7, koja je prethodno bila G8, ali je proterala Rusiju", rekao je Tramp.

Naklonjeniji stav prema Rusiji ima još jedino italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je najavio reviziju sankcija. Kaže da je povratak Rusije u interesu svih. Evropski lideri poručuju da u sukobu oko carina - neće žrtvovati načela, ako američki otpor ode predaleko.

Lideri Grupe 7 trebalo bi da izdaju zajedničko saopštenje na osnovu nacrta koji je već pripremljen, a u kojem će izneti zajednički stav da bi njihove vlade trebalo da sarađuju i rade sa internet provajderima i kompanijama za društvene mreže u cilju sprečavanja stranog mešanja u izbore.

Agencija Rojters imala je uvid u nacrt saopštenja, koji su potpisale SAD, Kanada, Japan, Britanija, Nemačka, Italija i Francuska, a slažu se da će osigurati veliki nivo transpartentnosti finansiranja političkih stranaka, pogotovo u vreme izbora.

Rojters ocenjuje da se čitav nacrt indirektno odnosi na optužbe koje su iznele SAD i EU o mogućem ruskom mešanju u izbore na tim područjima.

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 09. jun 2018, 10:38)
anonymous [neregistrovani]

Ko će osvojiti svijet?

Oni kojii budu nudili narodima sveta šargarepu, a ne batinu.

(subota, 09. jun 2018, 10:24)
anonymous [neregistrovani]

A zamislite npr..

... uniju: Kina, Rusija, Indija.
Bezmalo pola planete i još se graniče međusobno, hahaha.

(subota, 09. jun 2018, 09:54)
anonymous [neregistrovani]

Americko pitanje

Pitala se, moze da se kaze. Sada joj je vlast poljuljana, oslabilo joj je pitanje i kod poslusnih i kod zastrasenih. Rusija naprotiv, pojacava uticaj bas kod tih "poslusnih i zastrasenih".
Nimalo bezopasna situacija. Gubiti vlast, gubiti moc, gubiti uticaj dovodi do gubljenja razuma, do gubljenja kontrole, do nastanka panike, a to ne ide u prilog mira

(subota, 09. jun 2018, 09:50)
anonymous [neregistrovani]

@Pitanje

Nema tu nikakvih pitanja,to su cinjenice i radi se o ekonomskom savezu.Nije dovoljno biti samo neciji simpatizer nego i znati promene u svetu.

(subota, 09. jun 2018, 05:55)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje?

Da li je moguce da ovi komentatoti veruju da Rusi ista mogu? Za sve se pita Amerika i tacka!

(subota, 09. jun 2018, 00:41)
anonymous [neregistrovani]

bas cudno? hm...nema ni Rusije ni Kine ni Indije...

Pa to su najvece zemlje....najveca populacija svijeta....
bas cudno. ..

(petak, 08. jun 2018, 23:53)
anonymous [neregistrovani]

Слободна Србија

Уместо што разне Групе одређују и командују ко где може а ко где не може, далеко је боље да се све слободне државе света прикључе партнерству Ф2 (Free 2 - Кина и Русија).
Уместо што се праве планови "ми ћемо управљати светом" далеко је боље градити свет мирољубиве коегзистенције.
Ово и овакво "управљање светом" је довело свет на ивицу распада и егзодуса сиротиње широм света.

(petak, 08. jun 2018, 22:38)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Nemacka levica je zatrazila da se razmotri pitanje povratka u G 8,ali su na tu vest Rusi vec odgovorili da ih to ne zanima.Zato se sada sa zakasnjenjem oglasila kanc.Merkel da ispadne kako ne zna da Rusiju to vise ne interesuje ali zna da Rusija pravi najjaci ekonomski savez sa Kinom a tu je i Indija.Nisu vise ljudi neupuceni,ceo svet ima internet i sve su teze manipulacije istinom.

(petak, 08. jun 2018, 22:32)
anonymous [neregistrovani]

Pouzdani partner?

Rusija jos jednom moze da vidi na ovakvim potezima od ne prevelikog znacaja kakav joj je Nemacka (ne)iskren, (ne)pouzdan i (ne)prijateljski nastrojen partner. Snabdevanje gasom za sopstvene potrebe ipak stvari postavlja na malo drugacije osnove. Ipak im je bolje da budu van tog samoproklamovanog kluba tj. sa onih ostalih 13 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta gde mogu da rade na stvaranju multipolarnog sveta bez ucena.

(petak, 08. jun 2018, 22:26)
anonymous [neregistrovani]

А да није већ касно?

Зависи од система у коме се посматра. У америкоцентричном систему, можда и јесте рано...

С друге стране, кад с Г7 пређете на Г6, разумећете да се са снижењем броја девалвира и вредност и смисао ваше групе и да је тај процес неповратан.

Јер, Руси вам неће помоћи да је спасите!