"Nemačka nema saznanja o vezi bombardovanja SRJ i raka"

Vlada u Berlinu nema sopstvenih saznanja o mogućoj vezi između municije korišćene tokom intervencije NATO-a i slučajeva obolevanja od raka, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot.

Rot je odgovarajući na pitanje poslanice Levice u Bundestagu Sevim Dagdelen o posledicama upotrebe osiromašenog uranijuma u Srbiji, rekao da ne želi da prejudicira rezultate istrage komisije koju je formirala Skupština Srbije tim povodom, navodi se u saopštenju iz kancelarije ove poslanice dostavljenom Tanjugu.

Dagdelen je upitala nemačku vladu može li da isključi vezu između učestalih slučajeva kancera u Srbiji i upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, te u kojoj meri savezna vlada deli ocenu ambasadora Kajla Skota da drastičan porast obolelih od raka u Srbiji nema veze sa bombama NATO-a, već "sa nezdravim načinom života Srba", navodi se u saopštenju.

Rot u odgovoru podseća da je posle intervencije NATO-a, tačnije 2001. godine, formiran komitet čiji je zadatak bio da ispita eventualnu vezu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i zdravstvenih rizika, te da je taj komitet na osnovu nezavisne ekspertize zaključio da municija upotrebljena na Kosovu nema trajnih posledica po zdravlje ljudi.

Ove rezultate, dodao je, potvrdila je i studija programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine iz 2001. godine.

Rot navodi da mu je poznato da je Skupština Srbije 23. maja formirala komisiju za istragu posledica NATO bombradovanja po zdravlje građana i životnu sredinu, ali dodaje da ne bi želeo da prejudicira do kakvih će rezultata ta komisija doći. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 09. jun 2018, 21:00)
anonymous [neregistrovani]

Neka neka

Bravo za istragu Srbije. Da se ne zaboravi. Da podsetimo ko su i sta su nam radili.

(subota, 09. jun 2018, 10:50)
FORum LIvii [neregistrovani]

cinizam

Naivni kao francuske sobarice !
Ako je tako onda neka cuvaju osiromaseni Uranijum kod kuce nego sto zele da ga se sto pre oslobode .
Neka ga bacaju sebi na oranoce i na svoje gradfove !!!

(subota, 09. jun 2018, 07:10)
anonymous [neregistrovani]

Uspeh

nase komisije koju je formirala nasa skupstina je zagarantovan, samo, pod uslovom, da clanovi te komisije budu poznati samo Ministru zdravlja, Predsednici nase Vlade i Predsedniku drzave...Jedino se tako, ta komisija i njeni clanovi mogu zastiti od razno raznih spoljnih politickih pa i svakih drugih pritisaka, pa cak, boze moj, zasto ne reci i od mogucih pokusaja podmicivanja pojedinih clanova te komisije od strane pojedinih clanica NATO alijanse...Ako se dokaze, mada u to niko ne bi smeo da ima sumnje, da je uzrok tzv. osiromaseni uranijum za povecani broj obolevanja od kancera kod nas, NATO bi bio u obavezi da Srbiji i narodu Srbije isplate ogromne sume novca...Pa i to moramo uzeti u obzir zbog cega komisija mora imati zastitu od strane drzave...

(subota, 09. jun 2018, 06:26)
anonymous [neregistrovani]

Osiromašeni

Sad će, po vama, još da ispadne da su jonizujuća zračenja zdrava! Kakvo licemerje!

(subota, 09. jun 2018, 06:24)
anonymous [neregistrovani]

Saznanja

Pa nema problema, mi ćemo vas "prosvetliti" i podeliti naša saznanja s vama, kad ste toliko neinformisani! A mogu to i Italijani da urade umesto nas .... Možda, kao bivšim saveznicima njima više verujete!

(subota, 09. jun 2018, 02:37)
anonymous [neregistrovani]

Sramota

Sramotna izjava.

(petak, 08. jun 2018, 22:56)
anonymous [neregistrovani]

Нека питају Италијане...

...где је суд платио велике одштете породицама војника преминулим од рака који су боравили на делу територије КиМ где су били изложени радијацији бомби са осиромашеним уранијумом...

(petak, 08. jun 2018, 20:51)
anonymous [neregistrovani]

Da Njemci, oni nikada nemaju saznanja

o stradanju Srba (pa ni vadjenje organa iz zivih Srba na Kosovu), jer Amerika im stoji iza ledja i to im odgovara.

(petak, 08. jun 2018, 20:27)
anonymous [neregistrovani]

Postovani "72"

Itekako su Amerikanci upuceni u svoja zlodela. Sve ovo sto se Srbiji dogadaja sada, to su nasi pametni ljudi rekli 1999. Veliko je pitanje, da li ce Srbija opstati. Nisu je unistili bombama, ali zato otrovom u njima, koji ne prestaje delovati 10'000 godina.

(petak, 08. jun 2018, 19:48)
anonymous72 [neregistrovani]

Kako su samo neupuceni

Na kraju ce biti da smo sami sebe bombardovali osiromasenim uranijumom....