Tramp uoči samita G7, pozvao na povratak Rusije

Američki predsednik Donald Tramp je uneo dodatnu dramu uoči sastanka grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja, time što je pozvao Rusiju da se vrati u format.

"Zašto imamo sastanak bez Rusije na sastanku?", upitao je američki predsednik. Trebalo bi, dodao je, da dozvole Rusiji da se vrati, jer je ta zemlja potrebna za pregovaračkim stolom, smatra Tramp.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte je na svom Tviter nalogu napisao da se potpuno slaže sa Trampom o povratku Rusije u format, istakavši da je "to u interesu svih".

Nakon pripajanja Krima 2014. godine, Rusija je izbačena iz formata Grupe osam industrijalizovanih zemalja, podsetila je agencija AP.

Tramp je svoj stav izneo samo nekoliko sati nakon oštre retorike protiv dugogodišnjih saveznika, a koji su ga kritikovali zbog američke trgovinske politike i planova da ode ranije sa sastanka.

Američki predsednik će doći danas u Kanadu, ali već će je sutra ujutru napustiti i otputovati za Singapur.

Samit grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) biće održan u kanadskoj pokrajini Kvebek i trajaće dva dana.

Grupu G7 čine Kanada, SAD, Japan, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, a samitu će prisustvovati i predstavnici EU.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 08. jun 2018, 21:23)
anonymous [neregistrovani]

Videcemo sve

Posle sastanka u Singapuru i u Beču.

(petak, 08. jun 2018, 20:53)
anonymous [neregistrovani]

A joj, koje pitanje,

pa zna i on da Rusija i Kina nikada nece pristati na unistavanje Sjeverne Koreje - Bombama, obogacenim Uranijumom!!!

(petak, 08. jun 2018, 17:48)
anonymous [neregistrovani]

zakljucak

A gde su vam Kina i Rusija. Uz duzno postovanje pitam vas dali su mozda Italija i Francuska razvijenije a mogu slobodno da kazem i bilo koja druga od navedenih zemalja.