Trgovinski rat jedna od tema Samita G-7, Merkelova očekuje teške razgovore

Razbuktava se trgovinski rat Evrope i Amerike. Evropska unija od jula uvodi carine na američku robu, kao odgovor na odluku predsednika Trampa da uvede tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope. Trgovina će biti i jedna od glavnih tema Samita G-7, koji se ovog vikenda održava u Kanadi. Nemačka kancelarka očekuje teške razgovore, posebno sa američkim predsednikom.

Lista američkih proizvoda na koje se uvodi carina trebalo bi da bude gotova do kraja meseca. U Briselu kažu da će uvesti uravnotežene takse na robu vrednu 2,8 milijardi evra.

Evropski proizvođači, koji su prošle godine izvezli 5,5 miliona tona čelika u SAD, zabrinuti su zbog gubitka tog tržišta. Strahuju i da će čelik iz drugih zemalja preplaviti Evropu.

"U petak i subotu, na Samitu šefova država i vlada G-7, imaćemo teške razgovore o svetskoj ekonomiji, trgovini i klimi. Razgovaraću s američkim predsednikom o svemu tome, posebno o Iranu i trgovinskim tarifama. Kanada je još više pogođena tim tarifama i zato treba da imamo jedinstven stav na Samitu", ističe nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prvi put otkako je na čelu nemačke vlade, kancelarka je direktno odgovarala na pitanja poslanika Bundestaga. Zanimao ih je njen stav o, kako ocenjuju, neprimerenim izjavama novog američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela, koji je rekao da želi da "osnaži" konzervativne lidere, protivnike establišmenta, širom Evrope.

"Ono što je bilo važno reći oko američkog ambasadora, već je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova. Pokušaću da razgovaram sa američkim predsednikom o tome", navela je Merkelova.

Kancelarka je odbacila ideju nekih poslanika o vraćanju Rusije u format Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta. Kaže da je pripajanje Krima bilo očigledno kršenje međunarodnih zakona, ali da je uvek spremna za razgovor sa Rusijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво