IFJ: Nedopustivo je inscenirati ubistvo novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) ocenila je da je insceniranje ubistva ruskog disidentskog novinara Arkadija Bapčenka u Kijevu "nedopustivo" i "neprihvatljivo".

Ukrajinske vlasti saopštile su najpre da je Bapčenko, oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske politike u Ukrajini i Siriji, ubijen u utorak ispred svog stana u Kijevu, da bi se on juče pojavio živ i zdrav na konferenciji za novinare sazvanoj povodom njegovog navodnog ubistva.

"Arkadij Bapčenko je živ i može da nastavi da radi svoj posao kao kritički novinar i to je odlična vest", rekao je Filip Lerut, predsednik IFJ u saopštenju. 

Lerut, međutim, ocenjuje da su širenjem lažnih vesti o njegovom ubistvu ukrajinske vlasti ozbiljno narušile kredibilitet informacije, a njihovo objašnjenje rizikuje da se sve shvati kao propagandna operacija.

"Nedopustivo je lagati novinare širom sveta i obmanjivati milione građana koji su zaista bili potrešeni ovim takozvanim ubistvom. Neprihvatljivo je organizovati smrt novinara, naročito imajući u vidu da od januara svake nedelje poginu dva medijska radnika", zaključuje se u saopštenju Međunarodne federacije novinara objavljenom na sajtu organizacije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво